fbpx

Bjarne és a C++

2014-08-27

Akik ismerik a C++ nyelvet, ismerik Bjarne Stroustrup nevét is. Ő kezdte el ugyanis az egyik legrégebbi, de ma is nagyon fontos nyelv, azaz a C++ programozási nyelv fejlesztését , mivel a C programozási nyelvet elavultnak találta. A C++ szabványosít...

Akik ismerik a C++ nyelvet, ismerik Bjarne Stroustrup nevét is. Ő kezdte el ugyanis az egyik legrégebbi, de ma is nagyon fontos nyelv, azaz a C++ programozási nyelv fejlesztését , mivel a C programozási nyelvet elavultnak találta. A C++ szabványosítása 1991-ben kezdődött, ám csak 1998-ban hagyták jóvá a szabványt.

Bjarne

Stroustrup mindezt a következőképpen fogalmazza meg C++ programozási nyelv címú könyvében: "feltaláltam a C++-t, megírtam az első definíciókat, és létrehoztam az első implementációt [...] kiválasztottam és megfogalmaztam a C++ tervezési kritériumait, megterveztem a nyelv fő képességeit, és felelős voltam a nyelv kiterjesztését érintő javaslatok elbírálásáért az C++ szabványosítási bizottságban." Bjarne nyilatkozataiból  mindig kitúnik, hogy - egyébként joggal - rendkívül büszke a teljesítményére. "Én terveztem, és valósítottam meg a C++ programnyelvet", írja például egyszerúen és "szerényen" weboldalán.

Augusztus 20-án egy Google Hangouts esemény keretén belül élőben lehetett kérdezni a C++-ról a nyelv atyjától. Az eseményt rögzítették, és a szervezők ígérete szerint hamarosan elérhető lesz a Youtube-on is.

Addig is azonban, amíg ez megtörténik érdemes megnézni Bjarne előadását, amit a Lang.NEXT 2014 konferencián tartott még májusban.  Az előadásból – amint azt a címe is mutatja – kiderül, hogy mit is tanultunk a C++-tól? Mi a nyelv lényege? Miért lett annyira sikeres számos jól ismert hibája ellenére is? Milyen tanulságokat vonhatunk le belőle az új nyelvek számára? Ezeket a kérdéseket boncolgatja tehát az alábbi videóban Bjarne Stroustrup.

Az isocpp.org augusztus 18-i blogbejegyzése arról tudósít, hogy a nyelv fejlesztéséért felelős bizottság szavazás keretében egyhangúlag elfogadta a C++ specifikáció legújabb frissítésének tervezetét. Így a hivatalosan ISO/IEC 14882:2014(E) elnevezésú frissített specifikáció már a közeljövőben szabvánnyá válhat.

A prog.hu által publikált cikkben olvashatók a C++14 legfontosabb újdonságai úgy, mint a generikus lambdák és a template-elt változók megjelenése, a constexpr függvények támogatásának kibővítése, a megosztott mutex-ek és lock-ok használatát szabványosító osztályok megjelenése, valamint az asszociatív containerek kibővítése.

 

Alap és haladó C++ tanfolyamok a Masterfieldnél a programnyelv iránt érdeklődők számára:

C++ programozás alapok

C++ programozás haladó