fbpx

„Elengedhetetlen” alkalmazások az iskolakezdéshez

2014-09-01

Mobil, tablet és számítógép az oktatásban? Lássuk be ma már idehaza is egyre gyakrabban találkozunk interaktív eszközökkel és alkalmazásokkal, melyeket kifejezetten gyerekek számára fejlesztenek! Nincs mit tenni tehát, lassan az ...

Mobil, tablet és számítógép az oktatásban?

Lássuk be ma már idehaza is egyre gyakrabban találkozunk interaktív eszközökkel és alkalmazásokkal, melyeket kifejezetten gyerekek számára fejlesztenek! Nincs mit tenni tehát, lassan az iskolapadok közé is beférkőznek a modern informatikai eszközök és vívmányok. Egyre többen járnak okostelefonnal, illetve hordozható számítógéppel iskolába, középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe, ráadásul az intelligens táblákról még nem is beszéltünk.

Elcsépelt frázis, hogy a haladást nem lehet megállítani, mégis úgy túnik, van némi igazságtartalma. Sok szülő és tanár mindennek ellenére idegenkedik attól, hogy a gyermek tableten tanuljon, vagy játsszon. A leggyakoribb érvek között az áll, hogy rontja a szemet, illetve, hogy vannak sokkal egészségesebb tevékenységek is, például a szabadban focizni. Ráadásul az ellenzők legtöbbször úgy kezdik a mondatot, hogy „bezzeg, amikor én ennyi idős voltam, nem volt ez, meg az, mégis….” Nos, az alábbi gyújteményünk egészen biztosan nem nekik szól!

Azok a szülők azonban, akik a fent említett elektromos ketyeréket nem tartják az ördögtől valónak, valószínúleg találnak olyan alkalmazást az általunk egybegyújtöttekből, melyeket érdekesnek találnak, sőt szívesen adnak gyermekeik kezébe.

A tanévkezdés alkalmából tantárgyanként összegyújtöttünk néhány alkalmazást, melyekkel érdemes nekivágni a most kezdődő iskolaszezonnak.


Nyelvtanulás

Duolingo

Ez talán az az alkalmazás, melyről a legtöbben már hallottunk, sőt ki is próbáltuk. Bár rengeteg angoltanító androidos alkalmazást találunk a Google Playben, mégis ez az egyik legkomplexebb, legjobban használható app.

Különféle teszteken, szintfelmérőkön keresztül juthatunk el a nekünk megfelelő szintre, hogy nagyjából onnan tudjuk kezdeni az oktatást, amelyik nekünk megfelel.

Memrise

Online eszköz, melyet nem csak nyelvtanulásra használhatunk.  A Memrise kurzusai között az idegennyelvek mellett különböző tudományok, mint például múvészettörténet, földrajz és történelem is szerepelnek. Tervezője Ed Cooke,  kognitív tudós és egy többszörös memória világbajnok, aki  a tudomány legújabb ismereteit használta fel az emberi emlékezetről az oldal megalkotásához. Az androidos applikáció mellett az alkalmazás asztali verziója is elérhető.

Anki a szótanító

Letölthető vagy a saját magunk által szerkesztett szókártyák segítenek a szókincsbővítésben. A szavak magolása ugyan még így is unalmas marad, ám az ismétlés segíti a „bevésődést”.


Matematika

Szorzás a 10monkeys-val10 monkey

10monkeys egy matematikai oktatóprogram alsó tagozatosok számára. Célja, hogy szórakoztató és izgalmas játékként segítsen a szorzás elsajátításában.

Az alaptörténet szerint Bo majombarátai csapdába estek, és különböző szorzási feladatok megoldásával lehet őket kiszabadítani.

 


Math Tricks a nagyobbaknak

A program különböző érdekes matematikai trükköket mutat, melyekkel gyorsan oldhatunk meg alapvető matematikai problémákat.

Nem csak egyedül, hanem párban is játszható, és a négy alapmúveleten kívül tartalmaz feladatokat a százalékszámítás, négyzetre emelés, és egyéb témakörökben is, sőt választhatjuk a tréning, illetve a kihívás módot is.

Hátránya az alkalmazásnak, hogy csak angol nyelven elérhető.


Történelem

Magyar História

Az iskolai történelemkönyvek kiegészítéséül is szolgálhat ez a rendkívül dekoratív, illusztrációkkal, képcsarnokokkal telepakolt történelmi alkalmazás. Az alkalmazás struktúrája alapvetően időrendiségre épül, azaz a magyar történelem fő korszakai adják a tagolás alapját.


Magyar nyelv és irodalom

Cool ReaderKönyvek ingyen az Ingyen Könyvtől

A Szépirodalom kategórián belül megtalálható számos kötelező olvasmány mellett a Kulécs-Soft által publikált alkalmazás tartalmaz Delfin-könyveket és Kockás képregényfüzeteket is. A legtöbb könyv ingyenesen elérhető. egyes tartalmak azonban fizetősek.

Egyéb helyek, ahonnan ingyen tölthetünk le könyveket:

Magyar Elektronikus Könyvtár

Google Books

Project Gutenberg

 

A letöltött könyveinket pedig - amennyiben nem pdf formátumúak - olyan könyvolvasó alkalmazások segítségével olvashatjuk, mint az Amazon Kindle vagy a Cool Reader.

Helyesírási szótár

Az Akadémiai Kiadó helyesírási szótárának ingyenes próbaverziója két napig elérhető, ha megtetszik, és használni szeretnénk a jövőben is, akkor itt vehetjük meg 1990 Ft-ért.

Helyesírásunkat azonban a Magyar Tudományos Akadémia oldalán online is ellenőrizhetjük.


Biológia

HungiFungi - a gombahatározó

Az alkalmazásban ingyenesen elérhető a teljes alapfokú gombaismerői tanfolyam anyaga, azaz 172 gombafaj.

Növényfelismerő applikáció a Szegedi Tudományegyetemtől

Segítségével az országunkban előforduló növényeket a leveleik alapján azonosíthatjuk. Az alkalmazásban a következő három folyamat végezhető el:

  1. Növények azonosítása,
  2. Eddig elkészített jelentések megtekintése,
  3. Növényhatározó böngészése

Phyto

Az alkalmazás jelenleg még nem elérhető, az alkotók ígérete szerint azonban hamarosan letölthetjük a Google Playről.