A NoSQL adatbázisok népszerúsége lassan az SQL-es társaikéval vetekszik

2015-01-13

Mi a különbség? A NoSQL adatbázisok a hagyományos SQL adatbázisokkal szemben elsősorban nem táblázatokban tárolják az adatokat és általában nem használnak SQL nyelvet lekérdezésre. A kezdetek Az 1970-es évek elején kezdődött az SQL ...

NoSQLMi a különbség?
A NoSQL adatbázisok a hagyományos SQL adatbázisokkal szemben elsősorban nem táblázatokban tárolják az adatokat és általában nem használnak SQL nyelvet lekérdezésre.

A kezdetek
Az 1970-es évek elején kezdődött az SQL nyelv fejlesztése és az első relációs adatbázisok (RDBMS)megjelenése.  Az SQL kidolgozásánál elsődleges szempont volt az egyszerúség amellett, hogy komplex lehetőséget nyújtson az adatok hozzáféréséhez.

Magasabb elvárások-új lehetőségek
A web elterjedésével egyre népszerúbbek lettek az egyszerúbb RDBMS rendszerek, mint a MySQL vagy a PostgreSQL.  Sokáig megfelően teljesítették feladatukat, hiszen hatalmas adatmennyiségből a másodperc tört része alatt voltak képesek eredményeket produkálni. A kilencvenes évek végén az internet robbanásszerú elterjedésével azonban néhány cégen belül hatalmas adattömegek gyúltek össze, melyek kezelése új típusú adattárolási és adatfeldolgozási eljárásokat igényelt. Elsőként  az internetes keresők (pl. Google, Yahoo) kezdtek kutatásba az új lehetőségek iránt, később a közösségi hálózatok elterjedésével az ezeket fejlesztő cégek is hasonló problémák okán indították el az RDBMS rendszerek cseréjének folyamatát.

NoSQL adatbázis-kategóriák
A NoSQL adatbázisokat kategóriákra bonthatjuk az alapján, hogy hogyan tárolnak adatokat, ez a felosztás viszont inkáb elvi, egyes adatbázisok több kategóriába is besorolják magukat. Jelenleg 4 főbb csoportját lehet elkülöníteni a tárolóknak. Ezek a következők:

  1. Kulcs/érték tárolók (Key/Value stores)
  2. Dokumentum tárolók (Document stores)
  3. Bigtable implementációk vagy „oszloptárolók” (Bigtable implementations, Column stores)
  4. Gráftárolók (Graph stores)

További fejlődés
Ezek főleg az adatstruktúra kezelésében és a CAP tételből eredően más-más kitúzött célban térnek el egymástól. Ez a felosztás azonban már egyre felületesebb, havonta egy-egy új kategória jelenik meg. Jól példázza a szegregálódást, hogy a nosql-database.org-on a kezdeti négy kategóriából már tíz lett.

A prog.hu január 12-i cikke
már arról számol be, hogy kezdik utolérni népszerúségben a NoSQL adatbázisok SQL-es társaikat. „Az új kihívó a MongoDB, ami januárban - egy év óta tartó hihetetlen hajrája lezárásaként - gyakorlatilag 1%-ra közelítette meg az egyik legismertebb SQL-alapú társát, a PostgreSQL-t. Bár utóbbi még mindig csak a lista negyedik helyén található, így is meglepőnek mondható, hogy egy viszonylag friss paradigmát képviselő, de mindenképpen nála csak másfél évtizeddel később megjelent társa képes volt utolérni őt.”

A NoSQL növekvő népszerúségét  a Masterfield Oktatóközpont szervezői is egyre többször tapasztalják, hiszen számos érdeklődést kapnak arról, hogy indítunk-e tanfolyamot ebben a témakörben.

Nos, reméljük ők, és minden a téma iránt érdeklődő szakember örül majd annak a hírnek, hogy Oktatóközpontunk valóban tervezi NoSQL tanfolyam indítását a 2015-ös évben!