fbpx

Képezd és motiváld folyamatosan az informatikus kollégákat!

2018-06-19

A napról-napra változó informatikai munkaerőpiacnak a life-long learning alapfeltétele.

Az oktatás problémáiról múltkori cikkünkben írtunk, most lássuk inkább azt, hogy mire is van szükség a már meglévő munkatársak elégedettségének és szakmai képzettségének növeléséhez.  

Fiatalabb munkavállalók esetében a motiváció fenntartásának egyik kulcstényezője lehet, ha biztosítjuk a lehetőséget az olyan ismeretekhez való hozzáféréshez, amelyek nem szorosan az aktuális munkamenetükhöz kapcsolódnak, hanem a szakmai érdeklődésük alapján szélesíti az informatikai tudásukat. Ezáltal elégíthető ki a rájuk jellemző horizontális érdeklődés. 

Az Y és Z generáció tagjai könnyen bevonhatóak többféle munkafolyamatba, éppen a horizontális érdeklődésüknek köszönhetően. A fejlesztők elvégezhetnek tesztelői feladatokat is, vagy akár fordítva, alapszintű fejlesztői munkákban segíthetnek be profi tesztelőink. Ők ugyanis több eszközzel szeretnek egyszerre dolgozni nem, mint az X generációs, tapasztaltabb kollégáink, akik általában egy nyelvben, egy eszközzel kapcsolatban mélyítik tudásukat.

Éppen ezért lenne fontos számodra is úgy kialakítani a csapatodat, hogy minél szélesebb érdeklődési körű tagokból álljon, vagy érdemes folyamatosan ösztönöznöd őket új ismeretek megszerzésére.

A fiatalabb generáció számára folyamatosan változatos feladatokat és új kihívásokat kell állítani.

A képzéseknek számos formája van. Az egyetemi oktatás mellett a tantermi oktatásokat és az e-learningeket is hasznosan használhatjuk munkatársaink/csapataink fejlesztésére. A belső tréningek is fontosak, hiszen a konkrét munkával kapcsolatos tudáshoz juthatunk első kézből a senioroktól, vezetőktől.

A tréningek sikerességéhez azonban szükséges, hogy a munkavállaló kellően nyitott és befogadó legyen a fejlődés, tanulás irányába. Nem mindenkinél lehet hatékony a képzés, ha nem is akarja igazán.

Rendszeres céges képzés viszont mindenképp szükséges, egyaránt az azt igénylő és a passzívabb kollégák esetében is. Mivel a folyamatos fejlődéssel, tréningekkel és új feladatokkal, kihívásokkal lehet fenntartani a fejlesztők figyelmét, hogy motiváltak maradjanak és elkötelezettek a cég iránt.

Arra bíztatunk tehát titeket, hogy keressetek számotokra érdekes képzéseket a széles Tanfolyami kínálatunkban, ahol több mint 200 különböző kurzus vár rátok!

Írásunk alapforrása az alábbi HWSW cikk.