fbpx

Big Data adatbázisok workshop

Tanfolyam kódja:
MFBDWS
Tanfolyam hossza:
32 tanóra, 4 egymást követő munkanap, napi 8 tanóra, 9.00-16.30
Ára:
169 500 Ft + Áfa
Akciók:

Online is csatlakozhatsz!

Rövid ismertetés:

A tanfolyamon a hallgatók gyakorlati példákon keresztül megismerkednek több különböző, big data kezelésre alkalmas adatbáziskezelővel, elsajátítva a big data adatbázisok legfontosabb típusait (relációs, oszlop, objektum, kulcs-érték, hibrid, indexer stb.).

Előfeltételek:

SQL nyelv, illetve legalább egy adatbáziskezelő alapfokú, valamint valamilyen elterjedt programnyelv/scriptkörnyezet (pl. PHP, Perl, Python, C#, Bash, Java, JavaScript) alapfokú ismerete. Előnyt jelent szoftverfejlesztői és/vagy rendszergazdai tapasztalat. 

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki nagy méretű adatbázisokkal dolgozik és szeretné jobban megismerni a big data adatkezelés módszereit és szeretné látni a big data adatbázisok közti különbségeket vagy segítségre van szüksége a az eltérő típusú rendszerek közti választásban.

Képzés nyelve:
Magyar
Részletes leírás:

A Big Data rendszerek egyre szélesebb körű elterjedése megköveteli olyan speciális adatbázisok felépítését, melyek képesek nagy mennyiségű adat hatékony kiszolgálására és tárolására. A tanfolyam során a hallgatók egy-egy példán keresztül megismerik a leggyakoribb implementációs lehetőségeket: a relációs, oszlop, objektum, kulcs-érték, hibrid és indexer adatbázisok előnyeit és hátrányait. A workshop jellegű órákon egy 100+ millió rekordos adathalmaz kezelését kísérlik meg több különböző adatbáziskezelő segítségével, összehasonlítják az eredményeket, és értékelik a tapasztalataikat.

A tanfolyam után a hallgatók képesek lesznek az egyes feldolgozási feladatokhoz a megfelelő adatbáziskezelőt kiválasztani és azt hatékonyan használni.

Tematika:

1. ELMÉLETI BEVEZETŐ

1.1. Big Data fogalma és felhasználási területei
1.2 .A Big Data kihívásai
1.3. A relációs adatbázisok problémái
1.4. SQL vs. NoSQL
1.5. OLTP vs. OLAP
1.6. Adatbázistípusok, adatmodellek: kulcs-érték, oszlop, relációs, objektum, hibrid, fulltext
1.7. Big Data és DevOps kapcsolata
 

2. GYAKORLATI BEVEZETŐ

2.1. Installációs lehetőségek: natív, virtualizált, container alapú (docker), cloud, PaaS
2.2. High availability, clustering lehetőségek
2.3. Automatizálási lehetőségek (provisioning)
2.4. Tesztadatok megismerése
2.5. Mérési módszertan, mérési eszközök
 

3. ADATBÁZISOK MEGISMERÉSE, MÉRÉSEK VÉGREHAJTÁSA

3.1. Relációs: MySQL (MariaDB)
3.2. Oszlop: Cassandra (Clickhouse)
3.3. Objektum: MongoDB
3.4. Kulcsérték: Redis
3.5. Indexer: ElasticSearch
 

4. HIBRID ADATBÁZISKEZELŐK ÉS ADATMODELLEK

4.1. MySQLJSON
4.2. MariaDBColumnStore
4.3. ArangoDB
 

5. EREDMÉNYEK KIÉRTÉKELÉSE

5.1. Tapasztalatok összefoglalása
5.2. Mérési adatok értelmezése és összehasonlítása
5.3. Felhasználási területek, usecase-ek
 

6. WORKSHOP

6.1. Elméleti tervezési feladatok (architektúrális, adatmodellezési)
6.2. Big Data adatfeldolgozási lehetőségek (Hadoop, Mapreduce)
6.3. Zárszó
Vissza


Hasonló tanfolyamok listája:

A tanfolyamon a hallgatók rendkívül széles körű ismereteket kapnak a biztonságos webes programozásban, a kliens- és a szerveroldali támadási területek feltérképezésében és a védelem kiépítésében.

A tanfolyamon a hallgatók elsajátíthatják a Microsoft SQL Reporting Services használatát, az egyszerűbb és összetettebb jelentések készítését, jelentésmodell létrehozását illetve a programozott jelentések beállítását.

A tanfolyamon a hallgatók elsajátíthatják a Microsoft SQL szerver Transact SQL nyelv alapjait

A tanfolyamon a hallgatók mélyebb ismereteket szerezhetnek a Microsoft SQL szerver Transact SQL nyelvről

A tanfolyamon a hallgatók elsajátítják a Microsoft SQL Server üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat: telepítés, adatbázisok kezelése, felhasználók és jogosultságok, titkosítás, hibatűrő rendszerek, SQL alapok, jelentéskészítés.

A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a Microsoft SQL Server adatbáziskezelő tuning lehetőségeivel. Áttekintjük az optimalizáláshoz is szükséges belső felépítést és átvesszük a monitorozási lehetőségeket is. Az indexelési technikák, a lekérdezési tervek elemzése és a lekérdezések optimalizálása fontos része a tanfolyamnak. Foglalkozunk a tranzakciók és a zárolások teljesítménnyel való kapcsolatával és memória optimalizált táblákkal.

A tanfolyamon a hallgatók elsajátítják a népszerű MySQL adatbázisok egyszerűbb üzemeltetési feladatait, képesek lesznek magabiztosan SQL lekérdezéseket, adatmódosításokat, szerkezet változtatásokat végrehajtani MySQL környezetben. Betekintést nyernek a MySQL alapú programok írásának alapjaiba.

A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a legnépszerűbb NoSQL adatbáziskezelővel, a mongoDB-vel

A tanfolyamon a hallgatók megismerik az Oracle PL/SQL programozási nyelvet alaptól középfokú szintig

A tanfolyamon a hallgatók mélyebb, haladó ismereteket szerezhetnek az Oracle PL/SQL nyelvről

A tanfolyamon a hallgatók elsajátíthatják az Oracle SQL nyelv alapjait: lekérdezések írása, adatmódosító utasítások, adatszerkezetek definiálása

 

A tanfolyamon a hallgatók elsajátítják az Oracle adatbázissal kapcsolatos SQL teljesítményoptimalizálást és tuningolást, sok gyakorlati példán keresztül, számos hasznos tippet és trükköt megismerve

A tanfolyamon a hallgatók elsajátíthatják az SQL lekérdezések írásának alapjait Microsoft T-SQL alapon.

A tanfolyamon a hallgatók elsajátíthatják az SQL lekérdezések írásának alapjait Oracle SQL alapon.

A tanfolyamon a hallgatók megismerkedhetnek az SQL nyelvvel. Többféle platformon, többféle eszközzel dolgoznak a tanfolyam alatt, biztosítva, hogy szoftverfejlesztési munkájuk során ne legyen gondjuk többé SQL parancsok írásával és futtatásával.SQL nyelvre szinte minden fejlesztőnek szüksége van, de általában csak alapszinten. Tegyük fel, hogy van egy 10 fős fejlesztői csapat, ilyenkor maximum 1 fő profi SQL-esre van szükség. Ezért ezen a tanfolyamon megpróbálunk az igazán fontos, minden fejlesztő számára nélkülözhetetlen alap SQL tudásra koncentrálni.

A tanfolyamon átvesszük az SQL nyelv alapjait, majd rátérünk a különféle típusú adatbázis szerverekre és azok használatára. A tematika nagyon fontos részét képezi az SQL eszközök elsajátítása.

A Microsoft üzleti intelligencia (Business Intelligence - BI) elemzőeszközeivel olyan átfogó, nagyvállalati léptékű analitikai megoldásokat alakíthatunk ki, amelyek a jól ismert alkalmazásokon keresztül a vállalat minden felhasználójához eljutnak. Tanfolyamunk elvégzése után a résztvevők képessé válnak komplex analitikai megoldások létrehozására és menedzselésére.

A Microsoft üzleti intelligencia (Business Intelligence - BI) elemzőeszközeivel olyan átfogó, nagyvállalati léptékű analitikai megoldásokat alakíthatunk ki, amelyek a jól ismert alkalmazásokon keresztül a vállalat minden felhasználójához eljutnak. Tanfolyamunk elvégzése után a résztvevők képessé válnak komplex analitikai megoldások létrehozására és menedzselésére.

Tanfolyam naptár
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Tanfolyam időpontok

Ha egyik időpont sem felel meg neked, de érdekel a tanfolyam, kérünk, hogy add le jelentkezésedet időpont nélkül! Új időpont felvételekor értesíteni fogunk.


Amennyiben munkatársaiddal zárt csoportos képzésen veszel részt és kaptál a tanfolyam időpont kódot, itt tudod leadni jelentkezésedet


Jelentkezésedet leadhatod a kitöltött jelentkezési lap visszaküldésével is