fbpx

Felkészülés a NIS2 direktívára

Ügyfeleid digitális biztonságáról gondoskodni mostantól nem csak cél, de elvárás is!

 

Ha alapellátást végző vállalatnál dolgozol, vagy nagyvállalati döntéshozó vagy, biztosan hallottál már a NIS2 EU direktíváról. Az Európai kiberbiztonsági és kockázatmenedzsment direktíva betartása számos magyarországi vállalat számára jelent kihívást, és az előírásoknak való megfelelésre megállapított határidő egyre közeledik! Ne várd meg, amíg lejár: készítsd fel mielőbb szervezetedet a NIS2 kiberbiztonsági elvárásaira!

 

Milyen elvárásokat támaszthat vállalatom felé a NIS2 direktíva?

 

A NIS2 Európai kiberbiztonsági és kockázatmenedzsment direktíva (Network and Information Systems Directive-2) célja az egységes, magas színvonalú kiberbiztonság megteremtése, ehhez fekteti le a jogi kereteket. A NIS2 kötelezővé tette a nagyobb vállalatoknak, hogy megfeleljenek a kiberbiztonsági előírásoknak, és ez jelentős változásokat igényelhet a meglévő infrastruktúrában és folyamatokban.


Rám is vonatkozik a NIS2 direktíva?

 

Ha a vállalatod mérete meghaladja az 50 főt VAGY a 10 millió euró nettó éves árbevételt, a NIS2 számotokra kötelezően alkalmazandó. Magyarországon nagyságrendileg ez közvetlenül 1500-3000 céget jelent, de a NIS2 szabályozásai a beszállítói láncra is kiterjednek, így akkor is érintett lehetsz, ha céged egy ilyen paraméterekkel rendelkező nagyvállalat partnere.

 


Fontos! Az egyes EU tagországok létszámtól és árbevételtől függetlenül kötelezően előírhatják a NIS2-t általuk kritikusnak gondolt szervezetekre – például az energiaellátás, pénzügyi szektor, egészségügy, gyógyszeripar, hulladékgazdálkodás, közigazgatás területén tevékenykedő cégek számára is.

 

Mit kell tennem, hogy megfeleljek a NIS2 előírásainak?

 

A megfeleléshez független auditorok bevonásával szükséges tanúsítani, hogy a vállalatod által előállított és ügyfeleid számára igénybe vehető infokommunikációs eszközök, digitális termékek és szolgáltatások megfelelnek a folyamatosan változó kiberbiztonsági követelményeknek.

 

 

Legfontosabb NIS2 határidők:

2024. június 30.

Június 30-áig nyilvántartásba kell vetetni az érintett vállalatokat. Erre online van lehetőség, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál, Cégkapun keresztül, ide kattintva.

 

2024. október 18.

Október 18-ától már kötelező alkalmazni a védelmi intézkedéseket, és ki kell nevezni egy információbiztonságért felelős személyt is.


 

2024. december 31.

December 31-éig le kell szerződni a jövőbeni auditokra egy független auditorszervezettel.


 

2025. december 31.

Az első kiberbiztonsági audit elvégzésének határideje 2025. december 31!

 

A határidők egyre közelednek, a felkészülés pedig időigényes és komplex folyamat.

 

Mi történik, ha vállalatom nem felel meg a NIS2 előírásainak?

 

A nemmegfelelés súlyos következményekkel járhat, ideértve akár az éves árbevétel 2%-át kitevő büntetéseket is.

 

Nem tudod, hogyan kezdj neki? Kérd a Masterfield segítségét!

 

Tapasztalt szakértőink segítenek az előírásoknak megfelelő folyamatok kialakításában és bevezetésében.

 

  • Ha szeretnéd, hogy céged pontról pontra megfeleljen a NIS2 direktíva követelményeinek...
  • Ha nem a kiberbiztonság a szakterületed, ezért örülnél, ha valaki tanácsot adna folyamataid átalakításával kapcsolatban...
  • Ha megbízható és tapasztalt partnert szeretnél, aki nem csak elkerülni próbálja a kiberbiztonsági kockázatokat, de tanítja is, hogy hogyan lehet proaktívan fellépni ellenük...
  • Ha örülnél, ha lenne valaki, aki átlátja a folyamatokat, és nem csak a követelmények teljesítésére fókuszálna, hanem segítene integrálni azokat a vállalat meglévő rendszereibe...
  • Ha szeretnéd minimalizálni ügyfeleid kockázatát, megőrizni szakmai jóhíredet és elkerülni a büntetéseket...

...válaszd a Masterfieldet!

 

Több mint 15 éves fennállásunk óta számtalan hazai és külföldi vállalkozással dolgoztunk együtt sikeresen. Szakértőink lépést tartanak a legfrissebb IT trendekkel és a vállalati igényekkel egyaránt – eszköztárunkban  Magyarországon nehezen vagy egyáltalán nem elsajátítható IT biztonsági eszközök és módszertanok is szerepelnek.


Bízd ránk a NIS2-nek való megfelelést! Vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel, azután dőlj hátra!

 

A közelgő határidők mellett ügyfeleid digitális biztonságát is szem előtt kell tartanod - minél hamarabb kezded el a felkészülést, annál előbb minimalizálhatod a kiberbiztonsági kockázatokat.

 

Lépj kapcsolatba velünk:

Nagy Péter
vállalati tanácsadás

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-1-800-9892

Egedi Eszter
értékesítési menedzser

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-1-288-0179

 


Bővebb információk a témában

Direktíva:
https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2022/2555

Magyarországi szabályozás:
https://sztfh.hu/tevekenysegek/kiberbiztonsagi-tanusitas/