fbpx

Agilis transzformáció

Mi az az agilis transzformáció?

 

Az agilis transzformáció célja az, hogy egy szervezet agilisan működjön és ezáltal jobb eredményeket érjen el.

Ez az átalakulás magába foglal minden olyan intézményen belüli változtatást, ami az agilis megközelítés értékeivel összhangban mozog. Az „agilis” szó definíciója szerint életrevaló, tevékeny, hatékony jelentésekkel bír, és magában foglalja a gyors alkalmazkodóképességet is. Egy szervezet tehát akkor agilis, ha a gyorsan változó közegben képes rugalmasan igazodni a körülményekhez.

Az agilis transzformáció így azon tevékenységek összessége, amelyek mind arra irányulnak, hogy egy vállalkozás oly módon működjön, hogy könnyedén lekövessen bármilyen külső hatás által indukált változást. 

 

Miért érdemes belevágni?

Az agilis transzformáció produktív működést hoz magával, mely megéri az átalakításokat. Az utóbbi években a piaci környezet átalakult: fő jellemzője a változékonyság lett. A reakcióidő kulcsfontosságú tényezővé lépett elő a szervezetek életében. Ezt figyelembe véve az eredményesebb működésért érdemes agilis módon megreformálni egy szervezetet, mely nagyobb ügyfélelégedettséget, rövidebb reakcióidőket és folyamatos fejlődést eredményez.

 

Mi az agilis transzformáció sikerének titka?

Az agilis transzformáció sikere magán a transzformáció résztvevőin múlik. Az átalakulás nagyban függ a munkatársaktól, mivel nem csupán új folyamatok és eszközök kerülnek bevezetésre, de egy teljesen új szemlélet kialakítására van szükség, amellyel a kollégák azonosulni tudnak. A változás minden esetben többletmunkát és energiát követel meg a szervezet dolgozóitól, ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy a fókusz megváltoztatásával, a kevésbé fontos és hasznos feladatokról átcsoportosítsuk az energiát.

 

Mik a lépései?

A kis lépésektől haladjunk az átfogóbb intézkedések felé: az agilis projektmenedzsmenttől kell eljutnunk egy agilisan működő szervezetig. Pár sikeresen lezárult agilis projekt által a szervezet már rendelkezik egyik kis ízelítővel az agilis szemlélettel kapcsolatban, sőt, a projektben érintett szervezeti egységek már a működésükben is érzékeltek némi változást. Ezt az eltérő működést kell átültetni a mindennapokba, majd fokozatosan terjeszteni a vállalkozás további részlegeire is.


Milyen nehézségekkel kell szembenéznünk a transzformáció során?

Számos probléma nehezítheti az átalakulást, de kellő körültekintéssel mindegyik orvosolható. Az agilis transzformáció egy hosszú folyamat, mely minden szervezetben más módon valósítható meg – nincs egyetlen bevált útmutató, amely az összes piaci területen alkalmazható, de az átalakítás szempontjából sarkalatos pontokat meghatározhatunk. Ezek – a teljesség igénye nélkül - a következők: kapacitástervezés, infrastruktúra, motiváció.

 

Hogyan tudunk segíteni benne?

Minden szervezet más, tehát az általunk nyújtott támogatás is teljesen változó. A vállalkozás működésének felmérését követően cégspecifikus módon segédkezünk a transzformáció folyamatában tanácsadással, képzésekkel, coachinggal, de akár e-learning anyagokkal is.

Tekintsd meg ajánlott képzésünket a témában: Agilis transzformáció a gyakorlatban

 

  Kérj díjmentes konzultációt!
  Töltsd ki az alábbi formot és igényelj Te is
  ingyenes felmérést szakértő kollégáinkkal!

   

  Lépj kapcsolatba velünk:

  Nagy Péter
  vállalati tanácsadás

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  +36-1-800-9892

  Egedi Eszter
  értékesítési menedzser

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  +36-1-288-0179