fbpx

 

Gergő régi hallgatónk, korábban szoftvertesztelői kurzusokon, az elmúlt félévben pedig programozói képzéseinken találkoztunk vele. 

Megkérdeztük tőle, hogy mit gondol a programozásról, miért próbálta ki benne magát, és miben tudtuk segíteni a fejlődését. 

 

Masterfield: Szia! Köszönjük szépen, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Először is kérlek, mondj magadról néhány gondolatot! Milyen területen dolgozol?

Bereczki Gergő: IT területen dolgozom közel 5 éve. Először service desk munkatársként kezdtem, majd áttértem a szoftvertesztelési területre. A munkahelyemen folyamatos fejlődésen megyek keresztül, most vállaltam el egy test manageri pozíciót. Jelenlegi munkámban egyelőre programozással nem foglalkozom, de később a teszt automatizáció miatt fontos lehet számomra, ezért is jelentkeztem hozzátok a tréningre. Egyébként is különösen érdekel a terület, később szoftverfejlesztésben is szeretnék dolgozni.

MF: Honnan jött az ötlet, hogy programozással szeretnél foglalkozni?

Gergő: Úgy gondolom, a jövő ezt diktálja, az automatizáció már mindenhol jelen van az IT szektorban, ezért gondoltam, hogy én is ebbe az irányba szeretnék elmenni, valamint programozókat mindig fognak keresni, jelenleg is szükség van rájuk cégen belül is.

MF: Milyen korábbi előtanulmányaid voltak IT területen?

Gergő: Az otthon tanultakon kívül nem voltak előtanulmányaim ezen a területen. Kisgyerekkorom óta érdekeltek a számítógépek, és egy Commodore 64-en kezdtem el az ismerkedést a számítógépek világával. Később folyamatosan olvastam különféle szakmai lapokat, gépeket szereltem, BIOS beállításokban matattam. Ez a meglévő tudás és a nyelvismeret elegendő volt ahhoz, hogy alkalmazás adminisztrátorként megkezdhessem a pályafutásomat egy komoly IT cégnél.

MF: Több Masterfieldes képzésen is részt vettél. Melyikek is ezek?

Gergő: A Masterfieldnél Programozási alapok, Java alapok és Java haladó, valamint több szoftverteszteléssel foglalkozó képzésen is részt vettem. Korábban semmilyen tapasztalatom nem volt a programozás terén, ezért kezdtem az alap tréninggel. Ott átvettük több programnyelven keresztül az alaputasítás készleteket, illetve azt, hogy hogyan is néz ki maga a programozási folyamat és logika.

Ezután nekem már egyértelmű volt, hogy én a Javat szeretném választani, mert elég sok helyen keresett, nálunk, a cégnél is tudnám a későbbiekben hasznosítani a megszerzett tudást.

A programozási alapokat követte a Java alapok kurzus, ahol már gyakorlati szinten is programoztunk apró programokat, megismertük az alap típusokat és metódusokat és a Java haladó képzésen pedig tettünk rá még egy lapáttal.

MF: Hogy érzed, most már tudsz programozni?

Gergő: Az egyszerűbb programokat, amiket a tréningen tanultunk már magam el tudom készíteni, ha van egy feladat azt meg tudom oldani, mert otthon is foglalkoztam a Java programozással. A tréning mellett, az otthoni gépemet is felkészítettem a programozási környezetre, úgyhogy otthon is tudok gyakorolni. A Java haladó anyaga viszont már annyira mély, hogy ahhoz még gyakorolnom kell, hogy egyedül meg tudjam írni a komolyabb programokat.

MF: Mi a véleményed a képzésekről? Teljesítették az elvárásaidat?

Gergő: A képzések maximálisan teljesítették azokat az elvárásokat, amik bennem megfogalmazódtak. Úgy mentem oda, hogy egyrészt képet szeretnék kapni arról, hogy milyen is a programozás, mennyire lesz bonyolult, mennyire vagyok rá alkalmas, illetve hogy egyáltalán tetszik-e nekem ez az egész. Igazából nagyon-nagyon megfogott és elégedett vagyok a képzéssel, melyhez nyilván kellett Bakos István előadásmódja is, így ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. A tananyag is nagyon hasznos volt, bár a pár nap azért elég rövid ahhoz, hogy ilyen komoly anyagot átvegyünk, ezért ezt még mindenképpen szükséges mélyíteni otthoni gyakorlással.

Összességében nagyon hasznos volt a tréning és maximálisan elégedett vagyok!

 

MF: Hogyan értékeled az oktató munkáját? Ezek szerint elégedett voltál?  

Gergő: Mindenképpen. Istvánnak olyan szakmai tudása van, hogy az ember feltud rá nézni, plusz inspirációt, motivációt adott az is, ahogy ő hozzáállt a dolgokhoz. Nagyszerű volt, nem véletlen, hogy ennyire megtetszett nekem a programozás, úgyhogy mindenkinek tudom ajánlani az István tréningjeit! :)

MF: Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett?

Gergő: Azért volt tök jó a képzés, mert teljesen be voltunk vonva, nem csak végigdaráltuk az elméleti anyagot, hanem kemény gyakorlások zajlottak, amikben interaktívan vettünk részt. Ez az egyik legnagyobb erőssége a képzésnek, hiszen, ha valamit az ember gyakorlatban csinál, és nem csak elméleti síkon ismerkedik vele, akkor sokkal jobban bele tud jönni.

MF:
 Ajánlanád a programozást olyannak, akinek egyáltalán nincs tapasztalata a területen? Megtanulható?

Gergő: Igen, ha érdekli. Viszont azt gondolom, hogy nagyfokú érdeklődés és motiváció kell ahhoz, hogy ebbe az ember egyáltalán belevágjon. Rengeteg befektetett munkát igényel a programozás megtanulása, és nem csak elméleti szinten, hanem olyan összefüggések vannak, amiket idővel át kell látni.

Mindenképpen érdemes kipróbálni, már csak azért is, hogy magának tapasztalja meg mindenki, hogy ő ezt továbbvinné, vagy nem tudja folytatni. Nyilván egyén függő, hogy tudja-e azt vállalni, hogy ezzel külön órákat kell foglalkozni otthon.

MF: Van lehetőség kreatívnak lenni a fejlesztői munkában, ha ismered a keretrendszert?

Gergő: Mindenképpen, sőt kell is, mert vannak olyan feladatok, amiket nem lehet sablonból megoldani. Rákereshetsz a Google-ben, vannak olyan oldalak, amik segítenek iránymutatást adni, de lesznek olyan feladatok, amikor kreatívan ki kell találnod a megoldást. Az üzleti logika mellett a megvalósítást is át kell gondolni. 

Vannak olyan programozási nyelvek, amelyek nem annyira típusosak. A Java például az, ott a kereted adott, de hogy hogyan gondolod ki az üzleti logikát, vagy hogyan valósítod meg a feladatot, amit tőled elvárnak, ahhoz ki kell bontakozni egy kicsit.

Gergő az interjú végén még szerette volna összefoglalni a legfontosabb gondolatait a témáról:

Egyrészt azért választottam a programozást, mert az IT szektorban nagyon keresik a programozókat, illetve azért, mert az alkotás örömét adja. A gépekkel történő kommunikáció mindennapossá válik az életünkben és szerintem a jövőben ez a tendencia csak erősebb lesz, Aki alkotni szeretne és gépekkel kommunikálni, nekik mindenképpen ajánlom a programozást.

MF: Köszönjük szépen a hasznos információkat, további sok sikert a programozás területén! :)