fbpx

Online tanulás az Akadémián - Interjú

2020-09-10

Milyen virtuálisan részt venni egy  képzésen?

"Cseppet sem éreztem hátránynak, az online tanulókat éppúgy bevonták a folyamatokba, mint a személyesen jelen lévőket. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mi is szóhoz jussunk. "

 

 

 

Ebben a mostani helyzetben sokan választják inkább az online tanulás nyújtotta előnyöket. Nyári Szoftvertesztelői Akadémiánkat többen is teljesen online végezték el. Egyik kedves végzettünkkel beszélgettünk a képzésről, és a virtuális tanulásban rejlő lehetőségekről. Köszönjük Bella Katalinnak, hogy elfogadta a felkérésünket és megosztotta velünk a több hónapos tanulás alatt szerzett tapasztalatait!

 

H
MF: Köszönjük szépen, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Először is kérlek, mondj magadról néhány gondolatot!
Pedagógus végzettséggel rendelkezem, de az élet úgy hozta, hogy inkább az irodai munkákat választottam. Jelenleg egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgozom recepciósként, több mint 10 éve. Az elhatározás, hogy váltsak és új szakmai vizekre evezzek már rég megfogalmazódott bennem, viszont nehéz volt az érdeklődésemet összeegyeztetni a munkaerőpiaci igényekkel. Most, hogy sikeresen elvégeztem a Masterfield Junior Szoftvertesztelő kurzusát úgy érzem, végre megtaláltam a helyes irányt.
 
MF: Honnan jött az ötlet, hogy teszteléssel szeretnél foglalkozni?
Mindig érdekelt az informatika, ha a családban "lefagy a Windows" rögtön engem hívnak. Eleinte programozás vonalon szerettem volna elindulni, de ezt kezdésnek túl nehéznek találtam. Egy közeli barátom vetette fel, hogy mi lenne, ha szoftvertesztelést tanulnék? Előtte nem hallottam erről a szakmáról, így utánaolvastam és valóban testhezállónak találtam, főleg miután több helyen is írták, hogy sok bölcsész dolgozik tesztelőként.
 
MF: Emlékszel végül, miért a Masterfieldet választottad?
Számos honlapot végigböngésztem, míg végül a Masterfield oldalára is eljutottam. Rögtön megtetszett, hogy a képzés online formában is elérhető, így érdeklődtem, és rövid időn belül részletes tájékoztatást kaptam. Kiemelten tetszett, hogy a tanfolyamra való bejutás előtt tesztet kellett kitöltenem, ami alapján eldönthettem én is és ők is, hogy alkalmas vagyok-e erre a pályára. Pozitívumként éltem meg azt is, hogy nem akartak mindenáron beszervezni az induló csoportjukba, hanem a teszten elért eredményem, és egy hosszú beszélgetés alapján döntöttek úgy, hogy lenne jövőm ezen a területen. Ezután már nem hezitáltam sokat, jelentkeztem a képzésre.
 
MF: Milyen korábbi előtanulmányaid voltak IT területen?
Lelkes számítógép felhasználó voltam és a műszaki cikkek rajongója. Korábban egy ingyenes, online kurzuson ismerkedtem a Python programozással, valamint egy Webdesign tanfolyamot is elvégeztem, szintén online.
 
MF: Hétvégi ütemezésben végezted az Akadémiát. Bevált ez a képzési forma?
Mivel jelenleg is dolgozom, ezért határozottan bevált a hétvégi ütemezés, máshogy nem is tudtam volna részt venni a képzésen. Eleinte kissé nehéz volt, hogy gyakorlatilag 6 napossá vált a munkahetem, de most már az a furcsa, hogy nem a számítógép előtt ülök szombatonként.
 
MF: Milyen volt online, távolról elvégezni ezt a tanfolyamot?
Mivel több online oktatáson is részt vettem már, ezért nagyon testhezállónak éreztem a távolról történő részvételt, mondhatom úgy is, hogy nekem nagyon bejött. Lehet az lett volna szokatlan, ha szó szerint vissza kellett volna ülnöm az iskolapadba.
 
MF: Érezted hátrányát annak, hogy virtuálisan, online csatlakoztál be a tantermi képzésbe?
Cseppet sem éreztem hátránynak, az online tanulókat épp úgy bevonták a folyamatokba, mint a személyesen jelen lévőket. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mi is szóhoz jussunk és kérdezhessünk. Emellett a technikai támogatást is megkaptuk, amint valakinek problémája akadt akár a csatlakozással, akár a mikrofonjával, rögtön a segítségére siettek és elhárították a fellépő hibákat.
 
MF: Mi a véleményed a képzésről, mivel foglalkoztatok?
Az első pár napon az elméleté volt a főszerep, fokozatosan, érdekes példák során vezettek minket be a szoftvertesztelés alapjaiba. Nagyon hasznos volt, hogy átfogó, általános ismereteket is kaptunk, illetve több, számomra idáig ismeretlen szoftverrel is megismertettek. A rengeteg gyakorlat a workshopok folyamán nagyban hozzájárult ahhoz, hogy világos képet kapjunk a tényleges szoftvertesztelői munkáról.
 
MF: Mi a véleményed az oktatókról?
Maximálisan felkészült és segítőkész oktatók tartották az előadásokat, akik a száraz elméletet is érdekes, színes köntösbe bújtatták, mivel mindannyian nagy tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön.  Emellett végig hangsúlyozták, hogy kérdezni bármikor érdemes, sőt kell is. Ezt nemcsak az oktatás folyamán tehettük meg, hanem szinte bármikor. Gyúri Attila a tanulóknak fenntartott online felületen nagyon gyorsan reagált az üzenetekre, és minden esetben a segítségemre sietett, mikor elakadtam valamiben. Emellett telefonos segítséget is kaptam, szóval a lehető legnagyobb támogatásban részesültem végig, amit rendesen ki is használtam.
 
MF: Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett?
A pozitív visszaigazolást említeném, mert a karriermódosítás mindig félelmetes és bizonytalan dolog, főleg napjainkban, egy világjárvány közepén. Az oktatóktól kapott támogatás, biztatás hatalmas pluszt adott és segített elhessegetni a kételyeimet. Emellett a változatos házi feladatokat is említeném, amik gyakran utánajárást is igényeltek. Néha soknak éreztem, de utólag mindenképpen hasznosnak, mert így több órát töltöttem a feladatokkal, így tanultam hét közben is.
 
MF: A képzés után egyből használható a tudás, vagy szükséges volt további otthoni tanulás, gyakorlás?
Úgy gondolom, hogy főleg az informatika világa az, ami olyan gyorsan változik és fejlődik, hogy soha nem szabad abbahagyni a tanulást. A tanfolyam elvégzése után megbízható elméleti és gyakorlati tudást kaptam, amit természetesen szinten kell tartanom, valamint fejlesztenem is.
 
MF: Mit üzennél azoknak, akik tartanak a távoktatásos, online tanfolyamoktól?
Azt üzenném, hogy egyáltalán ne idegenkedjenek tőle, mert  nagyon interaktív, egy pillanatra sem éreztem hátránynak, hogy fizikailag nem veszek részt az órákon. Az online tanulók és a tanteremben jelenlévők felszólalási aránya szerintem teljesen egyforma volt. Arról nem is beszélve, hogy a tanítási szünetekben mindig lesz idő elindítani egy program mosást, vagy összedobni egy gyors ebédet.
 
MF: Ajánlanád az Akadémiai programot ismerőseidnek, akik karrierváltáson gondolkodnak?
Személyesen már több ismerősömnek ajánlottam és bátran ajánlom bárkinek, aki karrierváltáson gondolkodik. Nagyon tetszett a képzés, egy pillanatig sem bántam meg, hogy belekezdtem. Hiszek abban, hogy nem szabad leragadni olyan munkahelyen, ami nem ad már kihívást és örömöt, sose késő váltani. Miután az elhatározás megszületett, lépni kell.
H
Bella Katalin - Szoftvertesztelői Akadémia hallgatója
H
H
H
H
Felkeltettük az érdeklődésedet? Te is szeretnél online részt venni tanfolyamainkon otthonról, vagy munkahelyedről? Akkor nézz szét tanfolyamaink között, válaszd ki a számodra legjobbat és csatlakozz a tantermi képzéshez virtuálisan!