fbpx

Ismerd meg a szoftvertesztelést!

Tegyük fel, hogy valakinek a fejéből kipattan egy ötlet, szeretne egy új informatikai rendszert, mondjuk egy vállalat szeretné hatékonnyá tenni a folyamatait.

A rendszerrel kapcsolatos elvárások a specifikációban, vagy leírásban kerülnek szerencsés esetben összefoglalásra, melyet általában üzleti elemzők készítenek. Ezen specifikációk alapján a szoftverfejlesztők megtervezik a rendszert és létrehozzák azt, vagyis programokat írnak. Ez egy nagyon komplex és felelősségteljes munka, amiben előfordulnak hibák. Ezeket a hibákat, hiányosságokat jelezni kell a fejlesztők számára, hogy ki tudják azokat javítani. Itt lép a képbe a szoftvertesztelő. A szoftverfejlesztők visszakapják és kijavítják ezeket a hibákat, amiket a szoftvertesztelők újra ellenőriznek, és ha mindent rendben találnak, akkor tovább engedik a folyamatot, amikor már eléri azt a szintet, ami az ügyfél számára is már elfogadható.

 

Mit kell vizsgálnia egy szoftvertesztelőnek?

Előfordulhat, hogy egy alkalmazás funkcionalitásával kell foglalkozni, hogy tényleg azt csinálja-e, amit elvárunk tőle. De lehet azt kell megvizsgálni, hogy biztonságos-e, vagy kellően könnyed-e az adott alkalmazás használata, tehát a felhasználók elboldogulnak-e a használatával. Lehet az is, hogy a megbízhatóság lesz fókuszban, például hogy hosszú időn keresztül megbízhatóan lehessen használni. Vagy hogy megfelelően gyors-e az adott alkalmazás. A szoftvertesztelői szakma egy nagyon felelősségteljes szakma, mert lehet, hogy az a szoftver, amit tesztelsz, biztonságkritikus, vagyis emberéletek is múlhatnak a működésén. 

 

Milyen képességek, készségek szükségesek ehhez a szakmához?

Természetesen fontos az informatikai ismeret, milyen operációs rendszerek, böngészők vannak, hogyan működnek a hálózatok. Az, hogy milyen tudásra lesz szükséged, nagyrészt függ attól, hogy milyen szoftverek tesztelése lesz a feladatod. Van olyan ága a tesztelésnek, ahol fontos a programozás, de a szoftvertesztelők kis részének kell csak tudni programozni is. Fontos az analitikus gondolkodásmód, hogy át tudj látni összetett rendszereket, a dokumentációkból ki tudd venni a lényeget és hogy precíz legyél, keveset hibázz. Elengedhetetlen, hogy jól kommunikálj, a fejlesztőkkel, felhasználókkal, ügyfelekkel. Kell az is, hogy tudd a szoftvertesztelés elméleti hátterét, a módszertanának ismeretét, a kifejezéseket. Ha magas szinten szeretnéd űzni ezt a szakmát, ahhoz sokat kell tanulni. Viszont fontos, hogy tudd, hogy egy teljesen más területről érkező tanuló is el tudja sajátítani a szoftvertesztelést és el tud junior tesztelőként helyezkedni. És fontos az is, hogy ha az alapokat jól elsajátítod, akkor számos irányba tudsz tovább fejlődni a szakmában, mint pl. az autóipari szoftvertesztelő, vagy a mobil-applikáció tesztelő. Ez egy nagyon keresett, jól fizető szakma, és ha szeretnél Te is elindulni ebbe az irányba, akkor kóstolj bele nálunk a szoftvertesztelésbe!

 Csatlakozz hallgatóinkhoz a szeptember 6-án induló szoftvertesztelő akadémiánkra: