fbpx

Bár kétségtelenül elterjedt a JavaScript, Java, PHP az üzleti alkalmazások között, a piac közel sem csak ezekre tart igényt. Sőt! Nem csak webalkalmazásokat írnak, és a mobilappokon túl is van élet.

Szoftverek készülnek repülőgépek irányításához, ipari gépekhez is. Készülnek operációs rendszerek, és az autók elemzőrendszerei sem maguktól tudják a keréknyomást.

Ezeket a hardver-közeli fejlesztéseket, beágyazott (embedded) szoftverek létrehozását segítő, úgy nevezett alacsony szintű nyelveken írják, mint a C vagy C++. Ezek alkalmasak hardvereknek való közvetlen utasítások adására és számítások villámgyors elvégzésre.

A gyorsaságot érintve még a Python, R, vagy a Matlab is ehhez a világhoz kapcsolható, bár ezek nem közvetlenül a mikrochipen futnak.

 

 

Mit csinál egy embedded fejlesztő?

Olyan szoftvereken, programokon dolgozik, amik sokszor közvetlenül egy adott hardverhez, egységhez születnek, ezáltal kihasználva annak maximális potenciálját.

Ilyen szaktudással rengeteg különböző iparágban van szükség fejlesztőkre az orvosi megoldásoktól kezdve, a nemzetbiztonságon át az óriási multicégek saját fejlesztéseikig.

Egy jó embedded fejlesztő erős csapatmunkában, hiszen sokszor hardver mérnökökkel, és UI tervezőkkel kell egyszerre együtt dolgoznia.

Külön előny, ha érdeklődik pl. az okosotthon rendszerek iránt, a C elég népszerű az IoT (Internet of Things) eszközök körében.

És a Pythont, Matlabot ki használja?

A Pythonnak nagyon sokrétű felhasználási módjai vannak. Használják például robotikában, automatizálás, webszerverként is, sőt az IoT világban legalább annyira elterjedt, mint a C.

Nagyon gyorsan tud feldolgozni akár nagy adatmennyiséget is, ezért pl. a Youtube is használja szerveroldalon.

A Matlab egy matematikai programcsomag. Bár minden, amit a Matlab tud megvalósítható mondjuk C-ben is, csak jelentősen több munkával, a viasz újra-feltalálásával.

Elsősorban mérnököknek, matematikusoknak nyújt segítséget, de használják rengeteg területen, mint a biológia, gazdasági számítások.

Hol találok ilyen munkát vagy fejlesztőt?

Manapság nehéz C/C++ nyelvek között munkavállalót találni, hiszen elég régi és nem túl vonzó technológiáról beszélünk, ezért jelentősen kevesebben tanulnak ebbe az irányba, mint a mobil- vagy webappok fejlesztése felé.

A Python viszont továbbra is elég elterjedt programnyelv mind a keresleti és kínálati oldalon is.

 

Forrás: nofluffjobs.com