fbpx

Egy kétgyermekes édesanya, aki junior szoftvertesztelővé vált 5 hónap alatt.

Ismerjétek meg Baka Zsuzsát, aki amellett, hogy 2 gyermek édesanyja,most már a Masterfield Akadémia végzős junior szoftvertesztelője is! 

Honnan jött az ötlet, hogy a szoftvertesztelés területén fejleszd tovább magad?

2018-2019-ben, még a pandémiás időszak előtt egy nagyobb Projektben, mint koordinátor vettem részt, ekkor tapasztaltam, hogy a tesztelőknek milyen fontos szerepe van egy Fejlesztési, Migrációs Projektben és a hiányuk mennyire tudja lassítani a folyamatokat. Ekkor merült fel bennem a szoftvertesztelés, mert a főleg adminisztratív feladatokkal járó munkakört úgy éreztem kezdem kinőni. Elkezdtem utána olvasni ennek a szakmának, hogy mit is csinál egy tesztelő pontosan, hogy lehet valakiből tesztelő és hol van egyáltalán ilyen képzés? Nagyon nem is kellett nyomoznom, mivel a Masterfield hírleveleit rendszeresen megkaptam. Még korábban egy másik oktatás kapcsán feliratkoztam a levelező listára és pont kaptam is egy hírlevelet, amiben a szoftvertesztelői akadémiáról volt egy tájékoztató leírás. De ekkor még csak a döntés született meg, hogy ez engem érdekel. Sajnos azonban se időm, se annyi felesleges pénzem nem volt, hogy elinduljak egy ilyen akadémián, így ez abba is maradt. Majd jött a pandémiás időszak, ami újra megerősítést adott, hogy ezt szeretném csinálni, de 1 gyerek és munka mellett mindig időhiányban szenvedtem. Majd 2020 őszén várandós lettem a kislányommal és éreztem most jött el az én időm, mert ugyan most is elfoglalt leszek 2 gyerek mellett, de vagy most, az otthon töltött idő alatt csinálom meg az akadémiát vagy soha. Szülés után túl korán nem mertem belevágni, de úgy számoltunk a férjemmel, hogy amikor a kislányom kb. 7 hónapos lesz, akkor már azért esténként tudok majd mellette tanulni. Szerencsére a családom nagyon támogatott és segített és így szinte minden órán részt tudtam venni. Mivel az órák 17 órától kezdődtek, így a kislányom is szuperül elvolt az Apukájával nélkülem a szomszéd szobában, amíg én tanultam.

 

Baka Zsuzsa, szoftvertesztelő hallgatónk és kislánya

 

Emlékszel, hogy végül miért a Masterfieldet választottad?

Szinte az összes létező oktatási központ tájékoztatóját átolvastam többször is, de végül a Masterfield Szoftvertesztelői Akadémián volt meg az összes olyan feltétel, ami az én élethelyzetemnek a legmegfelelőbb volt. Plusz korábban már voltam itt egy tanfolyamon és több kollégának is szerveztünk ide oktatást, csak pozitív tapasztalataink voltak. A harmadik ok pedig, hogy a Masterfield akkreditált képzőintézmény és ISTQB CTFL vizsgafelkészítés is a csomag része, aminek a megszerzése alapkövetelmény a tesztelői szakmában.

 

Milyen volt online, távolról elvégezni ezt a tanfolyamot?

Kényelmes! Alapvetően a tantermi oktatás híve vagyok, de két gyerek mellett 2-3 óra utazás nagyon nagy luxus. Így mindenre volt időm és a családnak is csak 17:00 órától 20:15-ig kellett nélkülöznie, ami azért kibírható. Plusz, ha hirtelen szükség lett volna rám, akkor tényleg ott voltam a szomszéd szobába, így ez megnyugtató volt mindenkinek. Semmi hátrányát nem éreztem az online oktatásnak. Ugyanúgy lehetett kérdezni, gyakorlati feladatokban részt venni, mint a tantermi résztvevőknek. Az oktatók ugyanolyan segítőkészek voltak. Egy hátránya volt csupán. Állítólag nagyon finom a kávé és a pogácsa, ami a szünetekben ki volt készítve a résztvevőknek :)

 

Esti ütemezésben végezted el a képzést. Segítség volt ez számodra a gyerekek miatt?

Abszolút! Heti 2 x 3,5 órát voltam "távol" és mire vége volt az óráknak, a kislányom már aludt, a nagyobbik gyermekem pedig már (11 éves) önálló annyira, hogy ne legyen ebből gond, hogy nem vagyok elérhető erre az időre. Szervezést igényel ez az 5 hónap a család életében, de azt gondolom, ha a család támogató, akkor esti ütemezésben, ráadásul online azért megoldható az órákon való részvétel és a tanulás.

 

Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett az Akadémiával kapcsolatban?

Összességében az egész Akadémia tetszett. Két alkalommal kellett kihagynom oktatási napot, de utólag el tudtam kérni a felvételt, így simán pótolni tudtam a lemaradást. A tananyag nagyon jó, könnyen értelmezhető, sok példával alátámasztva, amiből sokat lehet tanulni. Az oktatók segítőkészek, és ami a legfontosabb, hogy hitelesek, mivel mind olyan szakemberek, akik a szakmában dolgoznak. Sokszor előfordult, hogy a mobiltelefonra töltöttem le egy-egy oktatási anyagot, és amíg a kislányomat altattam vagy aludt, mellette fekve olvastam és készültem a következő órára, úgyhogy az oktatási anyagok ebből a szempontból is nagyon jól szerkesztettek. Amit még megemlítenék, az a tanfolyam közben lévő 2 db részvizsga, ami azért jó, mert így folyamatos a felkészülés.

 


Mit mondanál azoknak, akik tartanak a távoktatásos, online tanfolyamoktól?

Nem kell tartani az online oktatástól. Semmi hátrányt nem tapasztaltam. Rugalmasabb is, mint a tantermi oktatás úgy általában, hiszen ha úgy alakul, hogy el kell utaznunk, akkor szinte bárhonnan be tudunk csatlakozni. Nekem is volt erre példa a tavaszi szünetben.

 

Mit üzennél a karrierváltás előtt álló édesanyáknak, akik a szoftvertesztelés felé kacsintgatnak?

Azt üzenem, hogyha jelenleg nem dolgoznak, mert otthon vannak a babával, akkor ez a remek alkalom, hogy belevágjanak, mert később csak nehezebb, amikor már munka és kisgyerek mellett kell logisztikázni. Jár némi lemondással és alvásra is kevesebb idő jut, de megéri a belefektetett energiát. Ez az 5-6 hónap nagyon gyorsan eltelt. Mindig nagyon vártam az oktatási napokat és nagyon élveztem az órákat, a társaságot, az új ismereteket. Amit még megemlítenék, hogy a Diákhitel Központ Zrt.-n keresztül igényeltem a Felnőtt képzési hitelt, ami szintén online intéztem, nagyon gyors átfutási idővel és mivel jelenleg GYED-en vagyok így az önrészen kívül (ami a képzési díj 20%-a) több anyagi terhet nem is jelentett az Akadémia, mivel a törlesztést akkor kell elkezdnem ha újra dolgozom.


Ajánlanád az Akadémiai szakképzésünket másoknak?

Egyértelműen igen. Nemcsak gyermekükkel otthon lévő édesanyáknak, hanem mindenkinek, aki karrierváltáson gondolkodik és érdeklődik a szoftvertesztelés iránt. Bele kell fektetni az energiát, tanulni kell, a házi feladatok elkészítése is fontos. De ahhoz, hogy magabiztos tudást szerezzünk az Akadémia végére, ezt az áldozatot úgy gondolom meg kell hozni, ami azért nem lehetetlen. A Masterfield csapata pedig minden lehetséges támogatást megad, hogy sikeresen elvégezzük az Akadémiát, a többi csak rajtunk múlik.

 

Te is kisgyermekes anyuka vagy és szeretnél valami újba vágni az IT világában? Vagy csak karriert váltanál és biztos, jövedelmező állásra van szükséged? Akkor vágj bele Te is a tesztelésbe a Masterfield Akadémián!
Kattints és foglald le a helyed a szeptember 5-én induló, kis létszámú, 3 féle ütemezésben induló, akár online is elvégezhető tanfolyamunkra: