fbpx

Ismét egy újdonsággal bővült a kínálat

Elsőként került megszervezésre akkreditált, MI teszteléssel foglalkozó ISTQB Certified Tester AI (Artificial Intelligence) Testing vizsgafelkészítőnk. 

A képzés tapasztalatairól, illetve magáról a mesterséges intelligenciáról a képzés egyik oktatóját, Gergely Tamást kérdeztük.

 

AI Testing a Masterfield Oktatóközpontban

Régen még csak a sci-fi könyvekben olvashattunk a mesterséges intelligenciáról, ám a technológia lassan beszivárgott a jelenünkbe, és napjainkban egyre meghatározóbb életünk minden terén: az információtechnológiától kezdve, az orvostudományon át a gazdaságtudományig.

Ha pedig az informatikai szoftverek egyre jelentősebb része kapcsolatban áll valamilyen MI technológiával, mi sem természetesebb, hogy szoftvertesztelési szempontból is foglalkozni szükséges ezzel a tudományággal.

Tamás a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének adjunktusa. Az oktatói munkája mellett aktív a kutatói életben is, számos szoftverfejlesztéssel és szoftverteszteléssel kapcsolatos kutatása jelent meg angol nyelven. Fő kompetencia területei az információ biztonság, programozás, követelmény-menedzsment és szoftvertesztelés.

 

Hogyan kerültél közel a mesterséges intelligenciához?

A szoftvertesztelés irányából érkeztem. 2008. környékén Beszédes Árpád kollégámmal kidolgoztuk az ISTQB Foundation Level Certified Tester tananyagot, és elkezdtük letenni a vizsgákat. A mesterséges intelligenciával komolyabban kutatási projektek során találkoztam, hiszen ez a technológia nagyon terjed az informatika világában, minden erről szól. Összekapcsoltuk a két tudományágat és megnéztük, hogy a tesztelést hogyan lehet MI területen alkalmazni, illetve pont fordítva: a mesterséges intelligencia hogyan jelenik meg a szoftvertesztelés során.

 

Milyen tapasztalatokkal zárult az első AI testing képzésed itt a Masterfield Oktatóközpontban?

Összességében véve nagyon jó volt. A résztvevők végig aktívak voltak és megosztották tapasztalataikat a többiekkel, amiből volt bőven. Voltak hallgatók, akik mesterséges intelligenciával foglalkoznak a munkájuk során, és érdeklődnek a tesztelés iránt, és azért érkeztek, hogy megnézzék a két terület közti összefüggést. Emellett pedig érkeztek olyanok is, akik a tesztelésben dolgoznak, és arra voltak kíváncsiak, hogy a munkájuk során hogyan is tudnák az MI technológiát alkalmazni. A képzés alatt végig példákat tudtak hozni az egyes témákhoz, alá tudták támasztani az állításokat, mivel ők is foglalkoztak már hasonlóval. Nagyon jó élmény volt az elmúlt 4 nap.

 

 

Hol tart most a világ és Magyarország az MI technológia tekintetében?

Véleményem szerint most a felfutó fázisban vagyunk: elkezdtük felfedezni, hogy mennyi mindenre lehet mesterséges intelligenciát használni. Mindenre MI-t próbálunk húzni, még olyan dolgokra is, amikre nem lenne feltétlenül szükséges, mivel nem kifejezetten optimális. Azt gondolom, hogy a következő években minden a mesterséges intelligenciáról fog szólni, és nem tudom, hogy mikor jutunk el arra a pontra, amikor rájövünk, hogy az MI nem kifejezetten jó mindenre. Számos területen nagyon hasznos és rendkívül előremutató újításokat lehet eszközölni általa, de nem mindegyiken. A szakemberek kétféle megközelítésben foglalkoznak MI-vel: az egyik csoport olyan specialistákból áll, akik mély technikai, algoritmus szintű tudással rendelkeznek, a másik csoportba az MI alkalmazásokat használók tartoznak. Azt gondolom, hogy a jövőben a második típus lesz elterjedtebb.

 

Köszönjük Tamásnak a beszámolót, reméljük, hogy még sok AI testing képzés során találkozunk vele Oktatóközpontunkban!

Tanfolyamunkat azon szoftvertesztelőknek, szoftverfejlesztőknek, tesztelemzőknek, tesztmenedzsereknek ajánljuk, akik szeretnék megérteni, hogy a mesterséges intelligencia miként képes támogatni a szoftvertesztelést, valamint azoknak, akik szeretnének teszteseteket intelligens rendszerekben megtervezni és végrehajtani.

A képzés tematikájáról és előfeltételeiről a következő linken érhetők el bővebb információk: