fbpx

A Microsoft a közelmúltban számolt be arról, hogy a Visual Studio környezetének debuggerébe egy aprócska, ám annál hasznosabb fejlesztést vezetett be.

Ez ugyanis rendkívül egyszerűvé teszi a fejlesztők számára a valamilyen tipikus kódolási formával közvetlenül részben vagy teljesen olvashatatlanná tett szövegek visszafejtését nyomkövetés, hibakeresés közben.

A cég által "Debugger Text Visualizer" élménynek hívott újítás lényege, hogy közvetlenül nyomkövetés közben teszi lehetővé a Base64-, URL- vagy JWT-kódolt szövegek visszafejtését és tartalmának megjelenítését. Sőt, az új funkció előbbi kettő esetében a kódolásra is képes, azaz, a fejlesztő által megadott nyers szövegből képes a Base64- vagy URL-kódolt formát előállítani és megjeleníteni - amit aztán pl. fel lehet használni egy figyelt változó értékének megváltoztatására vagy azzal történő összehasonlításra is.

 

A fejlesztésnek elsősorban a webes vagy internetes alkalmazásokkal dolgozó programozók örülhetnek, de különösen a Base64-kódolással már környezetekben is előfordulhat, hogy szembe találkozik valaki. Az újítást egyelőre csak a Visual Studio 2022 előzetesében lehet kipróbálni, de az nyilván később a stabil változatba is bele fog kerülni.

Forrás: Prog.hu

 

Te is szeretnél megtanulni programozni? Akkor tedd meg az első lépést! ismerd meg Programozási alapok tanfolyamunkat: