fbpx

Ismerd meg a tesztautomatizálás jelenét és jövőjét!

A tesztautomatizálás egy rendkívül gyorsan fejlődő terület és számos további tesztelési területet ölel fel, ezekről szeretnénk egy kis betekintést adni cikkünkben.

A mai szoftverfejlesztés világában a minőségbiztosítás és a problémamentes működés elengedhetetlen, ugyanakkor a felgyorsult folyamatok miatt egyre nehezebb ennek hatékony megoldása. A tesztautomatizálás ezen felgyorsult folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, biztosítva a fejlesztők és a tesztelők számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban találják meg a szoftverek hibáit, ezzel garantálva a minél jobb minőségű szoftver létrehozását. A tesztautomatizálás számos további tesztelési területet ölel fel: tesztvezérelt fejlesztés, UI tesztelés automatizálása, API tesztautomatizálás. 

Ha további ismeretekre szeretnél szert tenni a tesztautomatizálás területén, akkor gyere el képzésünkre és ismerd meg a tesztautomatizálás elméleti oldalát, a megfelelő szemléletet és pluszban az ISTQB vizsgára is felkészítünk:
ISTQB Advanced Test Automation Engineer vizsgafelkészítő

 


ATDD és BDD: a fejlesztés tesztvezérelt megközelítései


Az Acceptance Test-Driven Development (ATDD) és a Behavior-Driven Development (BDD) olyan fejlesztési gyakorlatok, amelyek a tesztelést helyezik a fejlesztési folyamat középpontjába. Céljuk, hogy megteremtsék a kommunikációt a projekt résztvevői között, elsősorban a fejlesztők, a tesztelők, az üzleti szakemberek, a felhasználók és a megrendelők között. Az ATDD esetében a fejlesztési ciklus indulása előtt a résztvevők egyeztetik és definiálják az elfogadási teszteket (acceptance tests), amelyek meghatározzák, hogy mikor tekinthető a szoftver a megrendelő vagy felhasználó számára elfogadhatónak. Az így kialakított elfogadási tesztek fogják vezérelni a fejlesztést, általában automatizált tesztszkriptek formájában. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztés során minden pillanatban rendelkezésre állnak azon automatizált tesztek, amelyek végrehajtásával eldönthető, hogy a szoftver megfelel a felhasználó vagy a megrendelő igényeinek. Ezáltal elkerülhető, hogy olyan szoftver készüljön, vagy a szoftvernek egy funkciója olyan módon kerüljön fejlesztésre, hogy az nem felel meg az követelményeknek. A fejlesztés előtt létrehozott tesztek gyakorlatilag egy élő dokumentációt” képeznek, amivel a fejlesztett funkcionalitás folyamatosan, a fejlesztés ideje alatt is tesztelhető.

BDD esetében a hangsúly a szoftver viselkedésének leírásán van, egy olyan közös nyelven (pl. Gherkin), ami segíti az egyértelmű kommunikációt a fejlesztői, a tesztelői és az üzleti/felhasználói/megrendelői csoportok között.

Mindkét megközelítés célja, hogy a fejlesztés korai szakaszában azonosítsa és megoldja a kommunikációs problémákat, és növelje a projekt sikerességének esélyét.

 

BDD-t támogató keretrendszer, a Cucumber

 

A Cucumber egy nyílt forráskódú BDD eszköz, amely lehetővé teszi a szoftver viselkedésének leírását egyszerű, a beszélt nyelvekhez hasonló, de annál formálisabb nyelven, amit Gherkin szintaxisnak nevezünk. Ezáltal a Gherkin szintaxissal létrehozott tesztszkripteket a nem technikai résztvevők (pl. üzleti elemzők, felhasználók) is könnyen megérthetik, részt vehetnek azok kialakításában. A Gherkin egyik célja éppen az, hogy olyan tesztszkripteket hozzunk létre, amelyek tesztelésorientáltak és minél függetlenebbek a szoftverimplementáció műszaki részleteitől. A Cucumber integrálható más tesztelési keretrendszerekkel és eszközökkel, így széleskörű támogatást nyújt a különböző típusú tesztek automatizálásához.

Egy ilyen összetett automatizálási keretrendszer felépítésében is részt vehetsz legújabb képzésünkön:
Behavior-Driven Development (BDD) a gyakorlatban: GUI tesztautomatizálás Cucumber, Selenium WebDriver és Java alkalmazásával tanfolyam

 

 


UI tesztelés: Selenium és Playwright

 

A felhasználói felület (UI) tesztelésének automatizálása elengedhetetlen a modern webes és mobilalkalmazások fejlesztésében. A Selenium régóta létező, nagyon elterjedt, népszerű eszköz a böngésző-alapú funkcionális tesztautomatizálás területén, amely lehetővé teszi, hogy különböző böngészőkön keresztül futó automatizált teszteket készítsünk webalkalmazásokhoz. A Selenium WebDriver programozható felületén keresztül olyan automatizált teszteket készíthetünk, amelyek a valós felhasználói interakciókat valósítják meg.

Tanuld meg használni a Selenium széles körű funkciót képzéseinken:

Bevezetés a tesztelés automatizálásba Selenium keretrendszerrel

Haladó tesztelés automatizálás Selenium keretrendszerrel

A Playwright szintén a modern webalkalmazások tesztautomatizálására használható eszköz, amely támogatja az összes fontosabb böngészőt (Chrome, Firefox, Safari), továbbá biztosítja a fejlesztői eszközökkel való integrációt. Ismerd meg a Playwright gyakorlati alkalmazását új tanfolyamunkon:

Bevezetés a tesztelés automatizálásba Playwright keretrendszerrel


Integrációs API tesztek

 

Nagyvállalati szoftverek esetén az egyes backend szolgáltatások és a frontend alkalmazások között az API-ok (Application Programming Interface) adják a kommunikáció technikai megoldását. Ezek ellenőrzése, az API tesztelés kritikus eleme a rendszerintegrációs tesztelésének. Az API tesztek során többek között ellenőrizzük az adatátvitelt, a funkcionalitást, a megbízhatóságot, a teljesítményt és a biztonságot. Fontos területe a tesztautomatizálásnak, mivel az automatizálás során a manuálisan nehezen kivitelezhető, komplex, rendszerek közötti folyamatok (workflow-k) hatékonyan automatizálhatók. Számos eszköz létezik az API tesztek automatizálására, melyekkel megismerkedhetsz nálunk:

API tesztelés automatizálása RestAssured könyvtárral workshop

Webszolgáltatások tesztelése SoapUI használatával workshop

Postman API menedzsment és tesztelés automatizálás workshop

 

 


A tesztautomatizálás jövője

 

Az IT szakma teljesen felbolydult az új generációs generatív AI rendszerek megjelenésekor. Felhasználásuk lehetőségei egyelőre határtalannak tűnnek és naponta találkozhatunk egy-egy új kezdeményezéssel ezen a területen. Természetesen a szoftvertesztelés és tesztautomatizálás területén is számtalan lehetőséget adnak már ma is ezek a rendszerek.

Pár területet szeretnénk megemlíteni, ahol komoly előrelépés várható az AI-nak köszönhetően:

  • specifikáció vagy modell alapú tesztgenerálás: az AI szabadszöveges leírás alapján készít teszteseteket vagy tesztszkripteket
  • viselkedéselemzés és hibapredikció: rendszerek éles működésének vagy tesztelésének elemzésével az AI képes előre jelezni hibákat, kijelöli azon szoftverelemeket (kódrészeket), amelyekben hibára lehet számítani
  • UI tesztelés: az AI a komplex UI felületek elemeit azonosítja, ellenőrzi azok funkcionális megfelelőségét; összehasonlítja a UI-t a specifikációval és megadja az eltéréseket, hibákat
  • használhatósági (usability) tesztelés: UI megjelenések, elrendezések (layoutok) ellenőrzése AI használatával
  • karbantartható automatizált tesztek: az AI azonosítja és követi a UI vagy az API változásait és ehhez igazítja a meglévő teszteket, ezáltal elkerülhetők a törő tesztek

 

Ismerd meg az AI tesztelést haladó szinten képzésünkön és tegyél szert egy jövőbemutató tudásra:

ISTQB Certified Tester AI (Artificial Intelligence) Testing vizsgafelkészítő

 

Bujdosó Géza, Masterfield Oktatóközpont
2024.04.02.