fbpx

Docker workshop

Tanfolyam kódja:
MFDOCKER1
Tanfolyam hossza:
24 tanóra, 3 egymást követő nap, napi 8 tanóra, 9.00-16.30
Ára:
149 500 Ft + Áfa
Oktató:
Rövid ismertetés:

A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a páratlan népszerűségnek örvendő Docker platform használatával, amely néhány év alatt a konténer alapú virtualizáció de-facto standardjává vált. Az oktatás workshop formában történik, ahol az alapoktól indulva, gyakorlati példákon át, alkalmazásfejlesztői, rendszergazdai és DevOps szempontokat is figyelembe véve sajátítható el a tudásanyag.

Előfeltételek:

Alapfokú ismeretek rendszeradminisztráció és/vagy szoftverfejlesztés területén. Ajánlott: Linux felhasználói szintű ismeretek.

Kiknek ajánljuk?

Szoftverfejlesztőknek, rendszergazdágnak, akik az egyik legújabb irányzat szerint dolgoznak vagy szeretnének megismerkedni a DevOps világgal.

Képzés nyelve:
Magyar, igény esetén angol
Részletes leírás:

Docker és DevOps témájú tanfolyamunk workshop jellegű, gyakorlati példákon keresztül sajátítják el a résztvevők az ismereteket, ahol gyakran önállóan vagy csoportosan kell megoldaniuk feladatokat az oktató iránymutatásai alapján.

A képzés végére a résztvevők képesek lesznek önállóan felállítani és működtetni egy Docker alapú környezetet.

A workshop alábbi általános, javasolt tematikájától kisebb eltérés elképzelhető a rohamtempóban fejlődő technológia, az egyre újabb és újabb eszközök miatt. Zárt csoport esetén a képzés teljes tartalmát az egyedi igényekhez tudjuk igazítani.

1. DEVOPS ÉS DOCKER BEVEZETŐ

Milyen irányzat a DevOps (Development & Operations), mire jó, ki használja és miért.
Mi az a Docker és milyen szerepe van a DevOps-ban, kapcsolat az LXC-vel és egyéb virtualizációkkal.

2. LINUX ALAPISMERETEK

A Docker használatához elengedhetetlen Linux és script alapismeretek röviden.
init, kernel, virtualizáció, ssh, shell, bash, man, jogosultságok, fájlműveletek, I/O, volume management, tűzfal, hálózatok, stb.
Kitekintés egyéb eszközökre (Perl, Python).

3. DOCKER ALAPOK

Docker általánosságban, Docker telepítés, Docker hub, Docker alap parancsok. Container vs. image koncepció, eldobható konténerek, konténerek összekötése egymással, build. Dockerfile.

4. DOCKER-IZÁLÁS

Egy GitHub webalkalmazás megismerése, repository létrehozása. Az alkalmazás Docker alá helyezése. Docker-compose használata, ENV használata.

5. CONTINUOUS INTEGRATION

A CI szerepe, lényege, CI szerverek, volume management. Egy alkalmazás átvezetése publikus CI szerver alá.

6. DOCKER HUB ÉS REGISTRY

Docker image-ek kezelése és tárolása. "docker-on-docker" koncepció, saját docker registry telepítése, SSL használata.

7. SERVICE EVALUATION

Docker használata kész szoftverek kiértékelésére, teljesítmény tesztelés.

8. NETWORKING

Container-ek közötti hálózati kapcsolat kezelése. Linking, virtual networking, port expose.

9. CONTINUOUS DELIVERY

A Continuous integration magasabb szintre emelve, a CD elmélete, egy implementáció bemutatása (Gitlab). CD egvalósítása másik back-enddel (pl. Amazon).

10. DOCKER SWARM

Docker elosztott környezetben, swarm kipróbálása.

11. DOCKER ÉS DEVOPS RECEPTEK

Workshop feladatok önálló és csoportos megoldása (mail szerver telepítése Docker alá, TICKStack stb.)
Configuration management - ansible playbooks
VPS szolgáltatók: Linode, DigitalOcean, Vultr, ScaleWay, AWS
Backup management és archiválás; rsync, backup, stb.
Monitoring - Nagios, Zabbix, Munin

Vissza


Hasonló tanfolyamok listája:

A tanfolyamon a hallgatók megismerik a szoftvertesztelés sajátosságait agilis fejlesztési módszertant követő környezetben, és felkészítjük őket az ISTQB Foundation Level - Agile Tester Extension vizsgára. Az Agile Tester add-on a Foundation Level egy kiegészítése, amely bemutatja a napjainkban nagyon népszerű agilis fejlesztési módszertanok sajátosságait, és az ehhez kapcsolódó speciális szoftvertesztelési technikákat.

A tanfolyamon a hallgatók megismerik szoftvertesztelés sajátosságait agilis fejlesztési módszertant követő környezetben, és felkészítjük őket az ISTQB Foundation Level - Agile Tester Extension vizsgára

A tanfolyamon a hallgatók elsajátítják a népszerű MySQL adatbázisok egyszerűbb üzemeltetési feladatait, képesek lesznek magabiztosan SQL lekérdezéseket, adatmódosításokat, szerkezet változtatásokat végrehajtani MySQL környezetben. Betekintést nyernek a MySQL alapú programok írásának alapjaiba.

A tanfolyamon a hallgatók elsajátítják a Solaris operációs rendszer használatával kapcsolatos legfontosabb ismereteket: telepítés, felhasználói csoportok és jogosultságok, adattárolás, nyomtatási feladatok, parancssor, eszközmeghajtók, stb.

A tanfolyam során a hallgatók megismerkednek a Powershell alapjaival, a nyelv architektúrájával és kialakításának szempontjaival. Áttekintik a Powershell programozási lehetőségeit, melyek lehetővé teszik számukra, hogy a napi munkában felmerülő adminisztrációs feladataikat automatizálják.

A tanfolyam során a hallgatók megismerkednek a Powershell haladóbb szintú programozási lehetőségeivel, áttekintik a PowerShell modulkészítési lehetőségeit, valamint a grafikus felületű PowerShell programok készítését, melyek lehetővé teszik számukra, hogy a komplex PowerShell megoldásokat készítsenek a napi feladatok automatizálásához.

Tanfolyam időpontok

Első oktatási nap:

2019-12-11  (Hétköznap napközbeni (09.00 - 16.30))

Jelentkezési határidő:

2019-12-02

Oktatók:


Ha egyik időpont sem felel meg neked, de érdekel a tanfolyam, kérünk, hogy add le jelentkezésedet időpont nélkül! Új időpont felvételekor értesíteni fogunk.


Jelentkezésedet leadhatod a kitöltött jelentkezési lap visszaküldésével is