fbpx

„Abban biztos voltam, hogy a Masterfield tanfolyamán szerzett ismereteket és tanácsokat a gyakorlatban is alkalmazva, a munkám minőségét tovább tudom emelni." Balogh Katalin, Senior Business Analyst - Interjú

Hány éve dolgozol Business Analyst pozícióban?

Tulajdonképpen több, mint öt éve. Amikor az előző munkahelyemen az IT/Technology területre váltottam, gyakorlatilag több szerepkört is elláttam, de kifejezetten Business Analyst pozíció még nem létezett a cégnél. Kulcsfelhasználóból lettem alkalmazástámogató szakértő, tesztelő és teszttervező, közreműködtem a fejlesztési igények felmérésében, előkészítésében, dokumentálásában, a megvalósítás megtervezésében, és a szoftverfejlesztés és -telepítés folyamatában is, használati útmutatókat készítettem, és tréningeket is szerveztem a felhasználóknak - mindezt végig szorosan együttműködve a fejlesztőkkel és az érdekelt felekkel. Eközben a cég különböző szervezeti átalakításokon keresztül létrehozta több konkrét területen dolgozó üzleti elemzői csapatát is, és a priorizálás, megvalósíthatósági tanulmányok készítése, és kisebb-nagyobb projektekben való közreműködés és a fejlesztések leszállítása volt a feladatunk. Az üzleti elemzés mellett kicsit úgy is működtünk néha, mint egy Product Owner. Ebből a több éves, széles spektrumú tapasztalatból állt össze esetemben a Business Analyst munkaköröm; a jelenlegi munkahelyemen már ezt a tapasztalatot tudom kamatoztatni.

Balogh Katalin - Senior Business Analyst, Provident Pénzügyi Zrt.

 

Mióta erősíted a Provident Pénzügyi Zrt. csapatát?

Másfél évvel ezelőtt, 2021. szeptember elsején csatlakoztam a céghez, ahol a Projektmenedzsment Irodán további két Business Analyst, és három Project Manager kollégával és kolléganővel alkotunk egy remek csapatot. 

 

Miért tartottad fontosnak az IREB CPRE tanfolyam elvégzését, és a kapcsolódó vizsga megszerzését?

Mindig szerettem újabb ismereteket szerezni, és bővíteni a tudásomat szakmai téren is. Nagyon fontosnak és motiválónak tartom, hogy a munkahely támogat a fejlődésben, és lehetővé teszi a képzéseken való részvételt. Szerencsés vagyok, mert ez most is így van. Nagyon sok, különféle – hazai és nemzetközi – projekt szereplővel dolgozunk együtt, amihez kifejezetten hasznosnak találtuk ezt a képzést, mivel az IT üzleti elemző mellett több fontos érintett hatáskörét is tárgyalja. Abban biztos voltam, hogy a Masterfield tanfolyamán szerzett ismereteket és tanácsokat a gyakorlatban is alkalmazva, a munkám minőségét tovább tudom emelni, így a projektjeink sikerességét is tudom majd segíteni. Egy ideje foglalkoztatott, hogy bizonyítványt is szerezzek a tapasztalati tudásomról, így kollégám és közvetlen vezetőm ajánlására megpróbáltam a vizsgát is.

 

Járt-e bármilyen plusz előnnyel, előre lépéssel számodra a CPRE vizsga letétele?

Konkrét munkahelyi előrelépéssel, vagy plusz előnnyel maga a vizsga letétele – egyelőre – nem járt, de amellett, hogy nagyon örülök, növeli a magabiztosságomat és az önértékelésemet, a nemzetközileg elismert minősítés pedig úgy gondolom, a későbbi karrieremben mindenképpen előnyt jelent majd.

 

Miért pont a Masterfield Oktatóközpontra esett a választásod?

Személyes, jó tapasztalataink voltak korábbi Masterfield tanfolyamokkal kapcsolatban, és kedvező volt az éppen aktuálisan meghirdetett képzés időpontja, tematikája, körülményei.

 

Milyennek találtad a tanfolyamot? Mi tetszett a legjobban a képzéssel kapcsolatban?

Jól felépített tananyagot kaptunk, ami tökéletesen lefedte és szépen rendszerezte az elővetített tematikát. Részletesen kielemeztük az IT üzleti elemző, rendszerszervezői és követelmény mérnöki feladatokat, a követelmény kidolgozás és menedzsment elméletét, módszereit, a modellezési technikákat. Az elméleti oktatás mellett pedig témakörönként közösen végeztük el az ajánlott gyakorlatokat az oktató segítségével, ami – mint utóbb is bebizonyosodott – a vizsgához rendkívül hasznos volt. Teszt vizsgasorral is megismerkedhettünk, kihangsúlyozva a vizsgán előforduló gyakori kérdéstípusokat, és kaptunk egy listát az ajánlott szakirodalomról. Tetszett, hogy interaktív volt ez a három nap, megoszthattuk tapasztalatainkat és kérdezhettünk is a tapasztalt oktatótól.

 

Más tanfolyamon is részt vettél már nálunk?

Évekkel ezelőtt voltam egy MSSQL lekérdezések tanfolyamon, ha jól emlékszem, 2017-ben. Ezen kívül kacérkodom még egy szoftvertesztelői képesítéssel is nálatok.

 

Kiknek ajánlanád az üzleti elemző képzésünket?

A Masterfield IREB képzését azoknak az üzleti elemzőknek ajánlanám, akik már találkoztak valamilyen szinten az alapismeretekkel, ezzel a szerteágazó munkakörrel (legyen az bárhogy nevezve), szeretnék jobban megismerni a módszertanokat, átlátni a folyamatokat és a kapcsolódó szerepköröket, és hatékonyabbá válni a követelménykezelésben. Valamint azoknak, akik meg szeretnék szerezni a nemzetközileg elismert IREB CPRE minősítést.