fbpx

 

A wifi után itt a Li-Fi: a már jól ismert vezeték nélküli adatátviteli technológiát szabványosító testület elfogadta az infravörös fényt adattovábbításra használó Li-Fi szabványt. Ettől még a wifinek nem kell búcsút intenünk.

Az infravörös fényt több évtizede használja az emberiség adatok továbbítására – az összes tévétávirányító ezen az elven működik. A most elfogadott Li-Fi – hivatalos nevén 802.11bb – szabvány ugyanezt műveli, csak éppen jóval nagyobb sebességgel. A technológia adatátviteli sebessége 10 megabit/másodperc és 9,6 gigabit/másodperc között lehet. (Utóbbi egyenértékű a legfrissebb wifi-szabvány, a 802.11ax vagy Wi-Fi 6 sebességével.)

 


A szabvány kidolgozásában két szervezetnek, a PureLiFi-nek és a Fraunhofer HHI-nek voltak nagy érdemei. Céljuk kezdettől fogva a fény alapú adattovábbítás szélesebb körű elterjesztése, a különféle gyártók tevékenységének összehangolása és a wifivel való együttműködés megteremtése volt.

A PureLiFi-nek már van is egy terméke, amely kompatibilis az új szabvánnyal. A Light Antenna One névre keresztelt modul elég kicsi ahhoz, hogy okostelefonokba építsék és elméleti adatátviteli sebessége 1 gigabit/másodperc. Ugyanakkor még a gyártó is elismeri, hogy a kommunikáció maximális hatótávolsága 3 méter körül van, a látószöge pedig 24 fok. Ezen a távolságon belül azonban több előnyt is kínál gyártója szerint. Így nem növeli az elektromágneses zajt, nem érzékeny az interferenciára, minden felhasználó saját dedikált sávszélességet kap (a több egyidejű felhasználó nem rontja a teljesítményt) és sokkal biztonságosabb is, mert nehezebb a távolból meghekkelni. Ezzel együtt a jelenlegi wifi-kapcsolatok kiegészítőjének, nem pedig leváltójának szánják.

 

Forrás: ItBusiness.hu