fbpx
Tanfolyam hossza:
Képzés nyelve:
24 tanóra
Magyar, igény esetén angol
A képzés díja:
299 500 Ft + Áfa

Tanfolyam időpontok és jelentkezés

Első oktatási nap: 2024. november 4., további oktatási napok: 5., 6.

Hétköznap napközbeni (09.00 - 16.30)
Jelentkezési határidő:
2024. október 25.
Képzés nyelve:
Magyar
Tanfolyam díja:
299 500 Ft + Áfa

Zártcsoportos képzésre jelentkezem

Amennyiben munkatársaiddal zárt csoportos képzésen veszel részt és kaptál a tanfolyam időpont kódot, itt tudod leadni jelentkezésedet.

Jelentkezés időpont nélkül

Ha egyik időpont sem felel meg neked, de érdekel a tanfolyam, kérünk, hogy add le jelentkezésedet időpont nélkül! Új időpont felvételekor értesíteni fogunk.

Ismerd meg az OpenShift-et!

Ez a tanfolyam bevezet az OpenShift konténerplatform alapjaiba. Megismerheted a platform főbb jellemzőit, történetét és komponenseit, elsajátíthatod a Docker image-ek készítésének és futtatásának  mikéntjét OpenShift felett, valamint betekintést nyerhetsz az OpenShift clusterek használatába. A tanfolyam során megtanulod telepíteni az OpenShift Local-t, ami az OpenShift egyszámítógépes változata, megismered az OpenShift klienseket, valamint megtanulsz saját, konténerizált alkalmazásokat futtatni és skálázni OpenShift felett. Ezenkívül megismerkedhetsz a leállás nélküli telepítési stratégiákkal, az OpenShift operátorokkal és a perzisztens adattárolással, valamint az OpenShift biztonsági funkcióival. A tanfolyam végén képes leszel automatizálni az alkalmazások telepítési folyamatát is egy CI/CD eszközkészlet segítségével.

 

Fedezd fel az OpenShift nyújtotta lehetőségeket számtalan gyakorlati példán keresztül!

A tanfolyamot mindenkinek ajánljuk, aki a virtualizációs technikák (konténerizáció, Docker) és a mikroszolgáltatásokat nagy megbízhatósággal futtató rendszerek (Kubernetes, OpenShift) iránt érdeklődik.

A tanfolyam ideális az alábbi célcsoportok számára:

 • Fejlesztők: Akik konténerizált alkalmazásokat szeretnének fejleszteni és futtatni OpenShift-en.
 • Rendszergazdák: Akik OpenShift-alapú infrastruktúrát üzemeltetnek és menedzselnek.
 • DevOps mérnökök: A CI/CD alapú folyamat-automatizálást szeretnének megvalósítani OpenShift fölött.
 • Architektek: Akik OpenShift-alapú alkalmazás-architektúrákat kívánnak tervezni.
 • IT vezetők: Akik meg akarják érteni az OpenShift üzleti előnyeit.

A Linux parancssor használatának ismerete előnyt jelent.

Ismerd meg az OpenShift erejét: mélyedj el e konténerplatform rejtelmeiben!


Ez a képzés betekintést nyújt az OpenShift konténerplatform világába, felkészít a saját alkalmazásaid OpenShift feletti telepítésére, konfigurálására, futtatására és használatára. Elsajátíthatod az OpenShift alapjait, a Docker image-ek készítését és a Kubernetes clusterek használatát. Az OpenShift architektúrájának mélyebb megértésén keresztül jobban ki tudod majd kiaknázni a platform nyújtotta fejlett funkciókban rejlő lehetőségeket.

A képzés céljai:

 • Az OpenShift világának feltárása: Megismerheted a platform főbb jellemzőit, történelmi hátterét és összetevőit.
 • Szilárd alapok építése: Kipróbálhatod és megértheted a Linux kernel által nyújtott konténerizációs funkciókat, amelyre az OpenShift épül: ezek a capability-k (admin jogosultságok) és a namespace-ek (névterek). Megismerheted a Docker hatékony használatát, felvértezve magad a konténerizáció kihívásaival szemben.
 • Docker image-ek mesteri szintű előállításának elsajátítása: A Dockerfile mélyebb megismerése, a mikroszolgáltatások integrálása és az image registry-k (képfájl tárolók) hatékony használata révén magabiztosan hozhatsz létre és menedzselhetsz komplex konténer alapú alkalmazásokat.
 • Kubernetes clusterek titkainak feltárása: A Kubernetes alapjainak és összetevőinek megértése révén betekintést nyerhetsz ebbe a kulcsfontosságú orchestration technológiába.
 • Az OpenShift architektúrájának mélyebb megismerése: A vezérlő csomópontok és a munkavégző csomópontok komponenseinek alapos megismerése révén magabiztossá válsz a platform működésének megértésében.
 • Saját OpenShift környezet kiépítése: Az OpenShift Local telepítése után egy olyan környezet áll rendelkezésedre, ahol szabadon kísérletezhetsz és gyakorolhatsz anélkül, hogy sok számítógépre lenne szükséged, vagy összetett infrastruktúrát kellene kiépítened.
 • Két hatékony OpenShift kliens használatának elsajátítása: A Web Console intuitív felületének és az oc parancssori eszköz hatékonyságának kombinációja révén rugalmasan menedzselheted az OpenShift környezetet.
 • Futtatható feladatok és a hálózati megoldások kezelése: Az OpenShift rendszer különféle feladatokat tud futtatni számunkra: A Podok (logikai számítógépek), Deploymentek (telepítések), és egyéb típusok megbízható elérését Service-ek (szolgáltatások), Route-ok (útvonalak) és Ingressek (elágazások) teszik lehetővé. Mélyebb megismerésük révén magabiztosan építheted ki az OpenShift-en futó alkalmazásod hálózati infrastruktúráját.
 • Alkalmazások zökkenőmentes telepítése és karbantartása: A Deployment Manager (Telepítésvezérlő) eszközkészletének segítségével Docker image-ekből és forráskódból is egyszerűen telepítheted az alkalmazásaidat. Az alkalmazásokat később könnyen frissítheted.
 • Automatikus skálázás: A manuális és automatikus skálázási technikák megismerése révén alkalmazkodhatsz a változó terheléshez és optimalizálhatod az erőforrás-felhasználást.
 • Leállás nélküli telepítési stratégiák alkalmazása: A rolling upgrade-ek (leállás nélküli frissítések), kék-zöld telepítések és tesztelési technikák elsajátításával minimalizálhatod az alkalmazások leállást igénylő karbantartási idejét.
 • Operátorok felfedezése: Az operátorok fogalmának és telepítési folyamatának megismerése révén kiaknázhatod az OpenShift bővítésére kínált automatizálási és menedzsment funkciókat.
 • Tárolók és perzisztens adattárolás professzionális kezelése: A Secretek (titkok), ConfigMap-ek (konfigurációs fájl tárolók) és PersistentVolumeClaim-ek (perzisztens adattárolás igénylések) használatának elsajátítása révén alkalmazásadatokat és konfigurációkat tudsz tárolni az OpenShift platformon.
 • OpenShift biztonságának megalapozása: A szerepkör-alapú hozzáférés-vezérlés (RBAC), kvóták és hálózati házirendek megismerése révén szigorú biztonsági kontrollt biztosíthatsz az OpenShift környezetedben.
 • Logok, monitorozás és hibaelhárítás: A naplózási és monitorozási eszközök használatának, valamint a hatékony hibaelhárítási technikák elsajátításának révén azonosíthatod és kezelheted a felmerülő problémákat az OpenShift-en futó alkalmazásokban.
 • A telepítési folyamat automatizálása a CI/CD eszközkészlet segítségével: A CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery - folyamatos integráció/folyamatos szállítás) az OpenShift-tel történő integrációjának megismerése révén pedig automatizálhatod az alkalmazások tesztelését és telepítését, hatékonyabbá és megbízhatóbbá téve a fejlesztési folyamatot.

 


A tanfolyam során elméleti előadásokon, gyakorlati bemutatókon, valamint közös és önálló feladatmegoldásokban veszel részt. A képzés interaktív, folyamatosan lehetőséged van kérdéseket feltenni. Ugyanakkor nagyon sok gyakorlatot is tartalmaz biztosítva, hogy magabiztosan tudd alkalmazni az elsajátított ismereteket a valós OpenShift projektekben is.
A képzés elvégzése után képes leszel önállóan használni az OpenShift konténerplatformot, kihasználva annak automatizált, nagy megbízhatóságú alkalmazásfuttatási és biztonsági lehetőségeit.

 

TEMATIKA:

 

1. Bevezetés az OpenShift-be

Az OpenShift főbb jellemzői, története és komponensei
 

2. Az OpenShift alapjai

Linux kernel capability-k (admin jogosultságok), Namespace-ek (névterek), Docker

 

3. Saját Docker image-ek (konténer képfájlok) létrehozása

Dockerfile, mikroszolgáltatások, image registry-k (konténer képfájl tárolók)
 

4. Kubernetes clusterek

 

5. Az OpenShift architektúrája

Vezérlő csomópontok, munkavégző csomópontok, komponensek
 

6. Az OpenShift Local telepítése

 

7. Az OpenShift kliensek áttekintése

Web Console, oc CLI

 

8. A futtatható feladattípusok és a hálózatkezelés áttekintése

Pod-ok (logikai számítógépek), Deploymentek (telepítések), Service-ek (szolgáltatások), Route-ok (útvonalak), Ingressek (elágazások)
 

9. Alkalmazások telepítése

Deployment Manager (Telepítésvezérlő) használata, saját alkalmazások telepítése Docker image-ből és forráskódból

 

10. Alkalmazások skálázása

manuálisan és automatikusan
 

11. Leállás nélküli telepítési stratégiák

Rolling upgrade-ek (leállás nélküli frissítések), kék-zöld telepítések, tesztelés
 

12. Operátorok az OpenShift-ben

 

13. Tárolók és perzisztens adattárolás

Secretek (Titkok), ConfigMap-ek (konfigurációs fájl tárolók) és PersistentVolumeClaim-ek (perzisztens adattárolás igénylések)
 

14. OpenShift biztonság

RBAC (Role-Based Access Control - Szerepkör-alapú hozzáférés-vezérlés), kvóták, hálózati házirendek
 

15. Logolás, monitorozás, hibaelhárítás

 

16. A telepítési folyamat automatizálása, CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery - Folyamatos integráció/folyamatos szállítás)

Red Hat Certified Specialist in OpenShift Administration

Red Hat Certified OpenShift Application Developer

Kérdésed van a tréninggel kapcsolatban?Ezek a tanfolyamok és e-learningek is érdekelhetnek

Tekintsd meg néhány további képzésünket a témában


Red Hat Linux üzemeltetés alapok tanfolyam
(MFREDHAT1)

Hossz:
32 tanóra
Ár:
199 500 Ft + Áfa
Időpontok:
aug. 12
okt. 14
Red Hat Linux üzemeltetés haladó tanfolyam
(MFREDHAT2)

Hossz:
40 tanóra
Ár:
239 500 Ft + Áfa
Időpontok:
aug. 26
nov. 11