fbpx

A Linux után hamarosan újabb operációs rendszer fejlesztésében fog megjelenni az elmúlt évek egyik legjobban felívelő nyelve, a Rust.

A Microsoft ugyanis bejelentette, hogy a Windows egyes, biztonság szempontjából kritikus részeit újra fogja írni a C-nél és C++-nál jóval több biztonsági garanciát kínáló nyelvben.

 

"A következő hetekben vagy hónapokban a Windows rendszermag vélhetően már Rustban [írt részekkel] fog elindulni, ami nagyon klassz", nyilatkozott a tervekről David Weston, a redmondi konszern Windows biztonsági részlegének vezetője. Jelenleg egyes adattípusok kezelését már Rust kódok végzik, de a jövőben további részeket tervez a Microsoft átkonvertálni a biztonságos(abb) nyelvre.

A lépés nem túl nagy meglepetés annak tükrében, hogy a Microsoft a Rust egyik igen korai támogatója volt, ami ráadásul már évekkel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy a Windows-ban és más termékeiben is át kíván térni a modern nyelv használatára. A cég ráadásul az utóbbi időben elsőrendű nyelvvé léptette elő a Rust-ot platformjain, legutoljára pedig már el is tanácsolt mindenkit attól, hogy új projekteket "sima" C/C++-ban kezdjenek el létrehozni.

A Microsoft nem közölte, hogy az immár részben Rust-ban írt Windows kódok mikor kerülhetnek majd ki az operációs rendszer hétköznapi felhasználóihoz, de utóbbiak ebből vélhetően semmit nem vesznek majd észre - ha csak nem azt, hogy csökkenhet majd a havi foltcsomagokban javításra kerülő biztonsági hibák száma.

Forrás: Prog.hu