fbpx

Az Intel a napokban egy új, kifejezetten fejlesztőknek szánt betűtípust tett elérhetővé nyílt forrású licenc alatt. Olvasd el a cikket a témában!

A cég One Mono betűkészletéről azt mondja, hogy annak megalkotásakor az elsődleges prioritás az volt, hogy a vele megjelenített kódok jól és könnyen legyenek olvashatók.

Ennek - és nevének - megfelelően az új betűtípus a monospaced fontok családját gazdagítja, amikben minden egyes karakter és írásjel azonos szélességű, az írásjelek és számok pedig jól és egyértelműen megkülönböztethetők benne a betűktől és más szimbólumoktól. Az Intel ráadásul a készítés során kikérte látásukban korlátozott fejlesztők véleményét is a betűkészletről, és ennek megfelelően finomította annak elemeit.

 

Ugyanakkor ha valakinek még így sem tetszenek a betűtípus egyes elemei, módosítani is tudja azokat saját ízléséhez, hiszen a font a SIL nyílt forrású licence alatt került kiadásra, ami azt is megengedi. A One Mono egyébként magyar és más nyelvekkel is jól használható, mivel összesen 200 nyelv speciális (ékezetes és egyéb) írásjeleit is tartalmazza, és négy súlyváltozatban (light, regular, medium és bold) lehet már alapból is használni.

 

Forrás: Prog.hu