fbpx

 

Szakértőnkkel, Bujdosó Gézával beszélgettünk a szoftvertesztelőket érintő ISTQB CTFL v4.0-ról, amely számos újdonságot és változást tartalmaz az előző verzióhoz (v3.1) képest. Olvasd el cikkünket a témában!

Mi az a CTFL vizsga és miért fontos megszerezni?

Először kezdjük a szoftverteszteléssel. A szoftvertesztelés az IT egyik legfontosabb területe (természetesen a szoftverfejlesztés mellett), ahol a szoftverek minőségi megfelelőségének ellenőrzése, azaz tesztelése történik.

A CTFL mozaikszó a Certified Tester Foundation Level rövidítése, amely egy alapszintű szoftvertesztelői minősítést jelent. A szoftvertesztelés minősítési rendszerét az ezen a területen világszinten elismert szervezet, az ISTQB határozta meg. Az ISTQB pedig az International Software Testing Qualification Board rövidítése, amely egy olyan nonprofit szervezetet jelöl, amely a szoftvertesztelők minősítését tűzte ki célul. Az ISTQB felállította az alábbi minősítési rendszert, ahol a tesztelők a szoftvertesztelés különböző területein tehetnek le vizsgákat, és szerezhetnek tanúsítványokat (certificates).

https://www.istqb.org
https://www.istqb.org/certifications/certified-tester-foundation-level

Az egyes tanúsítványok megszerzéséhez vezető útvonal (akár karrierútvonalnak is hívhatjuk) minden esetben a CTFL vizsga sikeres letételével indul. Ennél az alapszintű vizsgánál minden olyan ismeretről számot kell adnia a vizsgázónak, amely alapvető a szoftvertesztelés területén megjelenő munkahelyi pozíciók betöltéséhez. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy IT munkáltató ne kérné a CTFL tanúsítványt egy szoftvertesztelői állás felvételi interjúja során. 


Mióta létezik a CTFL minősítés?

A CTFL minősítés 2005 óta létezik, tehát már komoly múltra tekint vissza és széleskörben elismert. Ekkor adták ki a kapcsolódó CTFL v1.0 sillabuszt (a vizsgakövetelmények és szükséges ismeretek leírását). Az ISTQB azóta is folyamatosan fejleszti és frissíti a minősítési programot, hogy az aktuális szoftvertesztelési elveket és gyakorlatokat tükrözze.

 

Hányadik verzió került most elfogadásra?

A legújabb verzió a CTFL v4.0, amely számos újdonságot és változást tartalmaz az előző verzióhoz (v3.1) képest.

Miben változott az új sillabusz és miért volt szükség a fejlesztésére?

Tudjuk, hogy az IT egy rohamosan fejlődő terület, amely magában foglalja a szoftvertesztelést is.  Az új fejlesztési modellek (pl. az agilis – agile) egyre nagyobb teret hódítanak, ezzel alkalmazkodva az informatikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatban támasztott, egyre rövidülő határidőkhöz. Elsődleges, kiemelt prioritássá vált az ügyfél, a felhasználó igényeit a minél teljesebben megvalósító és az általa elvárt minőségben leszállított szoftverek fejlesztése. Talán úgy is fogalmazhatunk, hogy a szoftverfejlesztés világa túllépett az öncélú, zárt rendszerek fejlesztésén és egyre jobban fókuszál az emberek széles körét elérő, a mindennapokat meghatározó szoftverekre. A fejlesztésben és tesztelésben fent említett agilitás vezet el mindehhez. Éppen ezért döntött úgy az ISTQB, hogy az agilis szoftvertesztelést meghatározó metodológia nagyobb hangsúlyt kap a v4.0-ban. Ezen kívül is megjelennek a sillabuszban olyan további szoftvertesztelési módszerek, amelyek modern megközelítést képviselnek.

 

Mennyi felkészülés szükséges az újfajta vizsga letételére, a korábbihoz képest?

A sikeres vizsgához nagyon nagy segítséget jelent az általunk tartott képzés. A tanfolyam során elsődlegesen a CTFL vizsgára készítenek fel oktatóink, melyet a kurzus során megoldott mintakérdések is segítenek. Továbbá a képzéssel az is a célunk, hogy hallgatóink olyan szoftvertesztelési ismerteket sajátíthassanak el, amellyel sikeresen pályázhatnak ilyen pozíciókra, és a sikeres felvételt követően be tudják tölteni az elnyert szoftvertesztelői munkakört. Oktatóink a szakmában aktívan dolgozó, elismert szakemberek, akik a vizsgafelkészítés mellett saját, gyakorlati példáikat is beépítik az oktatásba. A tanfolyam anyaga számos további kiegészítő példát, gyakorlati feladatot tartalmaz, amelyek a legnehezebb vizsgakérdések megválaszolását segítik. Valamint a tanfolyamra jelentkezők további háttéranyagokat, minta-kérdéssorokat kapnak, amelyek szintén nagyban segítik a felkészülést.

A korábbi változathoz képest kicsivel több felkészülést igényel a v4.0 vizsga. Általában a tanfolyamot követő hetekben célszerű elmenni a vizsgára, hiszen így még a friss tudással a fejünkben vizsgázhatunk.

 

A korábban megszerzett ISTQB tanúsítványt emiatt szükséges megújítani?

Jelenleg a korábban kiadott tanúsítványok nem járnak le, ezért nincs szükség megújításra. Teljesen egyenértékű a korábban szervezett (pl. v3.1) tanúsítvány is a legújabb verzióval. A két verzió továbbá olyan szempontból is egyenértékű, hogy mindkettő igazolja a Foundation tudást és bármelyik után lehetőség van további, ezekre épülő modulokból vizsgázni.

 

A korábbi, v3.1-es sillabuszra alapuló vizsgát meddig lehet még letenni?

A korábbi v3.1-es sillabuszra alapuló angol vizsgát 2024. május 9-ig, míg magyar vizsgát 2024. november 9-ig tehetünk le. Ezen időpontok után már csak v4.0 vizsga lesz elérhető.


A v3.1-es verzióhoz hasonlóan a v4.0-ás szintén letehető angolul és magyarul is?

Jelenleg még csak az angol nyelvű vizsgára lehet jelentkezni, de a jövőben biztosan meg fog majd jelenni a magyar vizsgalehetőség is. Természetesen tananyagunk mind angol, mind magyar nyelven elérhető lesz, ezzel segítve hallgatóinkat, bármelyik vizsgára is jelentkezzenek. A HTB-nél szeptember 22-től elérhető a  CTFL 4.0 angol nyelvű vizsgája.

 

A Masterfield CTFL tanfolyamán már elérhető a v4.0-ás tananyag?

Oktatóközpontunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindig kövesse az ISTQB által kiadott frissítéseket. Természetesen a sillabusz megújításával együtt tananyagunk is megújult és rendelkezésre áll az új v4.0-ás tananyag. A jelenlegi átmeneti helyzetben tanfolyamaink egyelőre a v3.1-et követik, mert tapasztalatunk szerint a résztvevők inkább azt a verziót választják, amelyhez több gyakorló feladatsor, több visszajelzés és magyar nyelvű vizsga is elérhető. Oktatóink rendelkeznek a v4.0 oktatásához szükséges képesítő vizsgával, és a tanfolyamon kitérnek a v4.0 újdonságaira is, így a képzés v4.0 szerinti vizsgázóknak is nagyon hasznos a felkészülésükhöz. A későbbiekben a v3.1 kivezetésével mi is kizárólag a v4.0 szerinti tananyagokat fogunk használni képzéseinken.