fbpx

Bár az elmúlt időszak során is úgy tűnt, hogy a programozók is felkerültek azon munkavállalók listájára, akik munkáját a mesterséges intelligencia hamarosan elveszi majd, de a valóság az, hogy ettől nagyon messze vagyunk.

 

Legalábbis ezt állítja a Wired egyik új cikkének szerzője, aki szerint nem csak, hogy nem kell félteniük a programozóknak az állásaikat a gépi értelemtől jelenleg, de pont utóbbi térhódítása miatt lesz egyre nagyobb szükség rájuk.

Régóta riogatnak ezzel

Zeb Larson szerint a mostani nem az első alkalom, hogy a programozókat azzal riogatják: az új technológiák feleslegessé teszik őket. Szerinte ennek gyökerei egészen a programozás kezdeteihez nyúlnak vissza. Akkoriban ugyanis "a hardvert és a rendszerszervezést tekintették a terület igazi nagy szellemi kihívásainak", a programozók által végzett munkát pedig "alantas"-nak tartották. A fejlesztők illetők szerepe - legalábbis a rendszermérnökök szemében - mindössze arra korlátozódott, hogy megóvják őket attól, hogy a programozás, hibakeresés és tesztelés rutinfeladataira kelljen fecsérelniük erőforrásaikat; a valóságban viszont munkájuk elengedhetetlen volt.

A következő fenyegetést az olyan első, magas szintű programozási nyelvek megjelenése, mint a FORTRAN és a COBOL jelentették, amik szintén úgy látszottak, hogy elveszik majd a programozók munkáját - mert azt ígérték, hogy a nem szoftvermérnökök számára is lehetővé teszik majd programok egyszerű írását. Bár Larson szerint tény, hogy végül "mindkettő tartós, hosszú életű nyelvnek bizonyult, de nem váltották ki a programozókat". Sőt, szerinte "ha valami, akkor ezek az innovációk új összetettséget hoztak a számítástechnika világába, ami még nagyobb igényt teremtett a programozókra".

Nem az állást "veszi el", csak a munka bizonyos részeit

A szakember szerint a történelmi előzményeket figyelembe véve, szinte most is biztosra vehető, hogy "helytelenek azok az állítások, amelyek szerint a ChatGPT ki fogja váltani a programozókat". Szerinte "a mérnökök kirúgása és a mesterséges intelligencia bevetése helyettesítésükre [..] valószínűleg katasztrófához vezetne, amit rövid időn belül a mérnökök újrafelvétele követne".

Ez persze nem jelenti azt, hogy a mesterséges intelligenciának ne lenne létjogosultsága a programozásban - szerinte ugyanis "a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) igenis helyettesíthetik a mérnöki munka unalmasabb részeit". Ugyanakkor "nem helyettesíthetik a másik mérnökkel való egyeztetést, mert az LLM-ek még mindig nem értik egy funkció tényleges követelményeit vagy a kódbázisban lévő kapcsolatokat".

A szerző szerint a ChatGPT ettől függetlenül hatással lehet a fejlesztői munkaerőpiacra, mivel jelentősen megnöveli a termelékenységgel kapcsolatos elvárásokat. Ha ugyanis a mesterséges intelligencia átveszi a rutinfeladatok megvalósításának terhét a fejlesztőkről, az azt jelenti, hogy utóbbiaknak több idejük lesz a nagyobb kép finomítására és összetettebb feladatok megvalósítására, ami végső soron azt eredményezi, hogy több kódot, illetve programot írhatnak majd azonos idő alatt - ez pedig a velük szemben megfogalmazott elvárásokban is meg fog jelenni.

Még inkább szükség lesz a programozókra

Ugyanakkor Larson azt mondja, hogy "a számítástechnika története már bebizonyította, hogy a fejlesztők jelenlétének csökkentésére vagy szerepük racionalizálására tett kísérletek végül csak azt eredményezik, hogy a munka összetettebbé válik, emiatt pedig még nagyobb szükség lesz ilyen [ti. programozni tudó] alkalmazottakra".

A szerző cikkét végül egy Edsger Dijkstra-nak tulajdonított idézettel zárja, ami szerint "Amíg nem voltak [számító]gépek, a programozás egyáltalán nem jelentett problémát; amikor már volt néhány gyenge számítógépünk, a programozás enyhe problémává vált, és most, hogy gigantikus számítógépek vannak, a programozás ugyanilyen gigantikus problémává vált".

A számítástechnika fejlődésével tehát semmivel sem kerültünk közelebb ahhoz, hogy a programozók szükségtelenné váljanak, sőt, ettől egyre távolabb kerültünk - a ChatGPT pedig könnyen lehet, hogy még távolabb visz majd minket a menedzserek azon álmától, hogy kirúghassák az összes programozójukat.


Forrás: Prog.hu