fbpx

Tesztautomatizálás

A tesztautomatizálás bevezetésével a vállalatok jelentősen javíthatják a szoftvertesztelés hatékonyságát, rövidíthetik a tesztelés idejét, erőforrást takaríthatnak meg és komplex teszteket is kivitelezhetnek.

Az elmúlt évtizedekben az IT-n belül a szoftvertesztelés egyre nagyobb területet vívott ki magának, teljesen megalapozottan. A szoftvergyártó vállalatok felismerték, hogy elemi érdekük a minél sokrétűbb, folyamatában és szakmailag is megalapozott szoftvertesztelés meghonosítása. Ma már komoly elméleti, tudományos és műszaki háttere van a szoftvertesztelésnek, amit számos iparági szabvány is bizonyít ezen a területen. Az ISTQB módszertan elterjedése, a szoftvertesztelők széles körű szakképzése, az újabb tesztelési eljárások és technikák mind jelentősen hozzájárultak a szoftverek javuló minőségéhez.

Azonban ezzel párhuzamosan már az első időkben megjelentek olyan szoftvertesztelési feladatok, amiket nem lehetett, vagy nem volt hatékony manuálisan megoldani, kivitelezni. Adódik ez abból, hogy a például a feladat ideje túl hosszúra nyúlik, vagy nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű munkaerő, vagy túl komplex technikát igényel, esetleg túl sok ismétlődő tevékenységet jelent az adott tesztelési feladat.

 

Ezen szoftvertesztelési problémákra a megoldást a tesztautomatizálás jelenti.

A tesztautomatizálás egy dinamikusan növekvő és gyorsan változó terület. A funkcionális tesztelés mellett szerepet kap például teljesítménytesztelésben, megbízhatósági tesztelésben, API tesztelésben és mobil alkalmazások tesztelésében is.

Ma már egyre inkább elvárás, hogy a szoftvertesztelő szakemberek rendelkezzenek tesztautomatizálási ismeretekkel is. A tesztautomatizálás elsajátítása azonban további IT területek ismeretét is megköveteli. Elsősorban programozási és technológiai ismeretekre van szükség. A tesztautomatizálás területén ér össze a két szakma, a szoftverfejlesztői és a szoftvertesztelői: ilyen projektekben együtt dolgoznak a tesztelés iránt érdeklődő szoftverfejlesztők és a fejlesztés iránt érdeklődő szoftvertesztelők.

Tovább nehezíti az automatizálási megoldások bevezetését, hogy egyre több tesztautomatizálást segítő szoftver jelenik meg a piacon, és ma már teljes, kész platformok is rendelkezésre állnak, így a hosszú évekre szóló választáshoz ezek ismerete is szükséges.

 

Mit hoz a jövő a tesztautomatizálás területén?

Komoly fejlődés, bővülés előtt áll ez a terület. Ennek egyik oka, hogy a komoly tesztautomatizáló rendszerek egyben folyamatautomatizálást is végeznek, amely a vállalatoknál egyre inkább előtérbe kerül. Egyszerűen mondva egy tesztautomatával nemcsak tesztelési feladatok, hanem „éles” vállalati, üzleti folyamatok is automatizálhatók. További okok, hogy a szoftverek bonyolultsága is folyamatosan nő, miközben a fejlesztési ciklus rövidül. Egyre kevesebb idő alatt kell egyre több funkciót letesztelni.

 

Miben tud segíteni a Masterfield?

Oktatóközpontunk nagy tapasztalattal rendelkezik tesztautomatizálási megoldások megtervezésében, tesztautomatizáló eszközök kiválasztásában, az automatizálás irányelveinek kidolgozásában és a teljes automatizálási megoldás létrehozásában és üzemeltetésében. Bízd a Masterfield csapatára a tesztautomatizáláshoz kapcsolódó feladatoknak az elvégzését!

Ha képzésben gondolkodsz, a Masterfield kínálatában nagy választékban találsz tesztautomatizálás témájú tanfolyamokat.

  Kérj díjmentes konzultációt!
  Töltsd ki az alábbi formot és igényelj Te is
  ingyenes felmérést szakértő kollégáinkkal!

   

  Lépj kapcsolatba velünk:

  Nagy Péter
  vállalati tanácsadás

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  +36-1-800-9892

  Egedi Eszter
  értékesítési menedzser

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  +36-1-288-0179