fbpx

A tesztautomatizálás bevezetésével a vállalatok jelentősen javíthatják a szoftvertesztelés hatékonyságát, rövidíthetik a tesztelés idejét, erőforrást takaríthatnak meg és komplex teszteket is kivitelezhetnek.

 

Az elmúlt évtizedekben az IT-n belül a szoftvertesztelés egyre nagyobb területet vívott ki magának, teljesen megalapozottan. A szoftvergyártó vállalatok felismerték, hogy elemi érdekük a minél sokrétűbb, folyamatában és szakmailag is megalapozott szoftvertesztelés meghonosítása. Ma már komoly elméleti, tudományos és műszaki háttere van a szoftvertesztelésnek, amit számos iparági szabvány is bizonyít ezen a területen. Az ISTQB módszertan elterjedése, a szoftvertesztelők széles körű szakképzése, az újabb tesztelési eljárások és technikák mind jelentősen hozzájárultak a szoftverek javuló minőségéhez.

Azonban ezzel párhuzamosan már az első időkben megjelentek olyan szoftvertesztelési feladatok, amiket nem lehetett manuálisan megoldani, kivitelezni. Adódik ez abból, hogy a például a feladat ideje túl hosszúra nyúlik, vagy nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű munkaerő, vagy túl komplex technikát igényel, vagy túl sok ismétlődő tevékenységet jelent az adott tesztelési feladat.

 

Ezen szoftvertesztelési problémákra a megoldást a tesztautomatizálás jelenti.

A tesztautomatizálás egy dinamikusan növekvő és gyorsan változó terület. Sőt olyan területekről is beszélhetünk, amelyeket manuális teszteléssel nem lehet kivitelezni. Ide soroljuk többek között a teljesítményteszteket. A teljesítményteszt során egy szoftver teljesítőképességének határait feszegetjük például a ráengedett szimulált terheléssel. Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy előre leprogramozott virtuális felhasználók dolgoznak a rendszeren, ugyanúgy, mintha sok valós felhasználó tenné ugyanezt. Egy ilyen terhelés kialakítása szintén tesztautomatizálási feladatokat jelent.

Éppen a fentiek miatt ma már egyre inkább elvárás, hogy a szoftvertesztelő szakemberek rendelkezzenek tesztautomatizálási ismeretekkel is. A tesztautomatizálás elsajátítása azonban további IT területek ismeretét is megköveteli. Elsősorban programozási és fejlesztési ismeretekre van szükség. A tesztautomatizálás területén ér össze a két szakma, a szoftverfejlesztői és a szoftvertesztelői: ilyen projektekben együtt dolgoznak a tesztelés iránt érdeklődő szoftverfejlesztők és a fejlesztés iránt érdeklődő szoftvertesztelők. Szükség van ezen kívül általános IT, valamint mélyebb technológiai ismeretekre és ismerni kell a fejlesztési folyamatok felépítését is. Valamint egyre több tesztautomatizálást segítő szoftver jelenik meg a piacon, és ma már teljes, kész platformok is rendelkezésre állnak, így ezek ismerete is szükséges.

 

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány tesztautomatizáló szoftver:


Mit hoz a jövő a tesztautomatizálás területén?

Meggyőződésem, hogy komoly áttörés, bővülés előtt áll ez az IT terület. Ennek két oka van. Az első, hogy a komoly tesztautomatizáló rendszerek egyben folyamatautomatizálást is végeznek, amely a vállalatoknál egyre inkább előtérbe kerül. Egyszerűen mondva egy tesztautomatával nem csak tesztelési feladatok, hanem „éles” vállalati, üzleti folyamatok is automatizálhatók. A második pedig, hogy megfigyelhető az összeolvadás a szoftverfejlesztés (Dev), a szoftvertesztelés (Test) és a rendszerüzemeltetés (Ops) között, ezzel létrehozva a DevTestOps területet. Egyre kevésbé választhatók el ezek a feladatok egymástól. Műszaki oldalon pedig mindhárom terület esetén egyre komolyabb szerepet kap az automatizálás. Ez is azt erősíti, hogy a munkaerőpiacon egyre inkább olyan szakemberekre lesz szükség, akik mindhárom területen jártasak, rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel.

Éppen ezért hoztuk létre a Masterfield Tesztautomatizáló Akadémiánkat, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik el tudnak helyezkedni tesztautomatizáló pozícióban és sikerre vihetik az egyre szaporodó vállalati tesztautomatizálási projekteket.

 

A témához kapcsolódó képzéseink: